Noha vitathatatlan tény, hogy a koronavírus elleni védekezés legfontosabb eszköze a védőoltás, más terápiák is hatékonyak lehetnek a betegség megelőzését és kezelését illetően. Egy ilyen magyar gyártmányú terápiás eszközt gyárt Szentmarjai Tamás villamos-üzemmérnök, aki Csókay András idegsebésszel nyilatkozott a Mandinernek. 

Az ózonnak nagyon magas a vírus-, baktérium- és gombaölő hatása, már egy jó ideje használják fertőtlenítésre kórházakban, élelmiszeriparban és még számos helyen. A Covid-járvány idején ismét a tudományos vizsgálatok látókörébe került világszerte, számos tudományos cikk igazolja hatásosságát a két éve tomboló kór ellen is.

– nyilatkozta Csókay a lapnak. 

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Szentmarjai Tamás saját maga fejlesztett ki egy olyan ózongenerátort, melynek ózonkibocsátása nem haladja meg az FDA által meghatározott mennyiséget. 

A villamos-üzemmérnök még a járvány elején kapta el a koronavírust, már éppen kezdtek súlyosabb tünetei lenni, amikor eszébe jutott, hogy az ózon nemcsak a szénanátháján, de megfázásos betegségein is segített már korábban. A készülék hatásosnak bizonyult a Covid-19-cel szemben is, és ez a tapasztalása ösztönözte arra, hogy ózonkibocsátó készüléket kezdjen el gyártani.

Két-három napig tartott a láz és a covid miatti rosszullét, utána az ózonnal kikezeltem magam, majd a családomat is a gyerekeimtől az unokákig

– jelentette ki.

A szerkezet működési elve a következő: oldalról szívja be a levegőt, az ultraviola-sugárzást a dobozon belül kapja meg, így nem okoz szemkárosodást. A dobozon belüli 100-300 nanométer közötti UV-sugárzás a vírusok RNS-ét és DNS-ét roncsolja, ezáltal meggátolja a kórokozók szaporodását. 

Csókay elmondta, hogy tudományos vizsgálatot szeretnének indítani az ózonterápia kapcsán. Hozzátette, hogy a covid- és intenzív osztályokra is szeretnének eljuttatni az alacsony koncentrációjú ózongenerátorból. Emellett azt is elmondta, hogy sok pozitív orvosi tapasztalat érkezett a készülék állandó használatával kapcsolatban. 

Már több kórház tudományetikai bizottságát is megkereste, az engedélyeztetés azonban nem egyszerű folyamat. Csókay úgy véli, a „ne árts” alapvető orvosi elveket figyelembe véve kell döntenie a bizottságnak az engedélyezésről. Mint mondta, érthető, hogy a tudomány nem ül fel mindenféle hóbortos ötletnek – ám az ózonkibocsátó eszköz használata garantáltan biztonságos.