Közélet

Érik a katasztrófa Gázában, a héten még nem jutott be segélyszállítmány a területre

Az elmúlt öt napban egyáltalán nem jutott be humanitárius segély-, vagy üzemanyagszállítmány Gázába. Az ENSZ jelezte, hogy ha ez így megy tovább, akkor a területen dolgozó segélyszervezeteknek le kell állniuk. Eközben Izrael megindulhat Rafah ellen.

Napokon belül leállásra kényszerülhetnek a segélyszervezetek a Gázai övezetben az egyre fokozódó élelmiszer- és üzemanyaghiány miatt – figyelmeztetett az ENSZ pénteken.

Displaced Palestinians try to survive under difficult conditions in Deir al-Balah
Gáza
segély
Érik a katasztrófa Gázában, a héten még nem jutott be segélyszállítmány a területre / Fotó: Anadolu via AFP

Öt napja nem jutott be üzemanyag és humanitárius segély a Gázai övezetbe, az utolsó készleteket használjuk fel 

– mondta el Hamish Young, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) térségbeli vészhelyzeti koordinátora.

Hozzátette, az ott élő emberek és a segélymunkások helyzete már így is nagyon nehéz, és ha semmi nem változik, napokon belül teljesen leállhatnak a humanitárius műveletek.

Robotbuldózert is bevet Izrael Gázában

A D9 Panda nevet viselő 50 tonnás monstrumok az izraeli katonák veszélybe sodrása nélkül nyitnak utat Gázában. A robotbuldózerek ugyanakkor csak egyik elemét képezik az izraeli hadsereg robotokat használó megoldásainak.

Az ENSZ figyelmeztetése szerint a kórházak is bezárásra kényszerülhetnek, és még több embert sújthat az élelmiszerhiány. Az világszervezet palesztin menekülteket segélyező ügynöksége (UNRWA) pénteken azt közölte, hogy 

mintegy 110 ezer ember hagyta már el a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városát, mióta az izraeli hadsereg megkezdte műveleteit a térségben. 

Az Egyiptom felé vezető rafahi határátkelő továbbra is zárva van a humanitárius segélyszállítmányok előtt.

Hétfőn az izraeli hadsereg felszólította Rafah keleti részének lakóit, hogy hagyják el a területet. A városban több mint egymillió ember keresett menedéket a Gázai-övezet többi részén dúló harci cselekmények elől.

 

Gázai övezet ENSZ UNRWA segélyszállítmány üzemanyaghiány
Kapcsolódó cikkek