Nemzetközi tanácskozást tartottak pénteken zárt ajtók mögött Torontóban a káosz felé sodródó Haiti megsegítésének módjairól. A házigazda Kanada 39 millió dollár segélyt ígért a szigetországnak, más országok pedig egyéb módon támogatnák, hogy megerősödjön Haiti rendőrsége, meg tudják teremteni a minimális közbiztonságot, és hogy a rég esedékes parlamenti választásokat meg tudják rendezni – jelentette az AP hírügynökség.

Fotó: Anadolu Agency via AFP

A karibi térség legszegényebb országában az utóbbi években nagyon súlyossá vált a bűnözés, különös gondot jelentenek a váltságdíjért elkövetett emberrablások. A bandaháborúk következtében több mint húszezer embernek el kellett menekülnie otthonából, és szükségszálláson kényszerül élni, rossz higiéniai körülmények között, amit tetéz még az ottani koronavírus-járvány is. 

A biztonsági helyzet tovább romlott a Jovenel Moise elnök tavaly júliusi meggyilkolását követő belpolitikai zűrzavar és a több mint 2200 emberéletet követelő augusztusi földrengés után. Ez az év is úgy kezdődött, hogy merényletet kíséreltek meg Ariel Henry haiti miniszterelnök ellen.

A tanácskozáson 19 ország – köztük az Egyesült Államok, Franciaország és Mexikó – magas rangú tisztségviselői és a haiti miniszterelnök vett részt. 

Ariel Henry ígéretet tett arra, hogy a különböző politikai erők vezetői a napokban megalakítanak egy ideiglenes választási tanácsot, és a választásokat még az idén megrendezik.

Moise 2020 januárjában feloszlatta a parlamentet, és attól kezdve meggyilkolásáig rendeleti úton kormányzott.