Közélet

Lemondott az Amnesty International ukrajnai vezetője, miután a szervezet azt írta, hogy az ukrán hadsereg veszélyezteti a polgári lakosságot

Lemondott az Amnesty International ukrajnai vezetője, Okszana Pokalcsuk, miután a civil szervezet közzétett egy jelentést, amelyben az ukrán fegyveres erőket okolja a civilek veszélyeztetéséért – írta meg a Euronews.

Kijev dühösen reagált a jelentésre, amely azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy

bázisokat és fegyvereket helyez el lakónegyedekben – beleértve az iskolákat és a kórházakat –, amivel az orosz invázió visszaverésére törekszik.

Kilépek az ukrajnai Amnesty Internationalből

– tette közzé Pokalcsuk péntek este a Facebook-oldalán, és úgy minősítette a jelentést, hogy az akaratlanul is az orosz propagandát szolgálja.

Hacsak nem élsz egy olyan országban, amelyet éppen darabokra szaggatnak, sosem fogod megérteni, mit jelent hibáztatni a védőinek hadseregét

 – írta a Facebookon Pokalcsuk. Azt is írta a bejegyzésében, hogy megpróbálta meggyőzni az Amnesty International vezetőségét, hogy a jelentés részleges, és nem veszi figyelembe az ukrán védelmi minisztérium álláspontját. 

Az Amnesty pénteken közölte, hogy teljes mértékben támogatja az augusztus 4-én közzétett jelentést. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonban azzal vádolta meg a civil szervezetet, hogy 

a felelősséget az agresszorról az áldozatra hárította, és amnesztiát próbált adni az orosz terrorista államnak.

Fotó: AFP / Sergey Bobok

Az Amnesty International ukrajnai irodájának a jelentésében az állt, hogy Ukrajna taktikája megsértette a nemzetközi humanitárius jogot azáltal, hogy polgári objektumokat katonai célpontokká változtatott. Az ezt követő orosz csapások következtében lakott területeken polgári lakosok vesztették életüket, és polgári infrastruktúra semmisült meg. 

A jogvédő szervezet áprilistól júliusig ellenőrizte az orosz támadások helyszíneit Harkiv és Mikolajiv térségében, valamint a Donbászban, túlélőket és szemtanúkat kérdeztek meg, valamint műholdfelvételeket tanulmányoztak, s arra jutottak, hogy a régiók 19 városában és falvaiban lakóépületekben is állomásoztak ukrán erők. Ezenkívül 22 iskolában vagy az Ukrán Fegyveres Erők személyzetét, vagy ukrán katonai felszereléseket és fegyvereket találtak.

Az elnöki hivatal a vádakra reagálva kijelentette, hogy az ukránok életét csak az orosz hadsereg fenyegeti, az Amnesty International nyilatkozata pedig nem más, mint Oroszország Ukrajna ellen indított hiteltelenítő kampánya.

 

Amnesty International Ukrajna gazdaság
Kapcsolódó cikkek