Közélet

RENDKÍVÜLI – Barikádokat emelnek a diákok a Columbia Egyetemen

Éleződik a feszültség, elfoglaltak a tiltakozók egy épületet.

Eszkalálódik a helyzet a New York-i Columbia Egyetemen, ahol a diákok elfoglalták az egyik épületet, a Hamilton Hallt, és bútorokkal, fémkorlátokkal elbarikádozták magukat.

Columbia University students gather for Palestinians and enter iconic Hamilton Hall
A Hamilton Hallt foglalták el a diákok a vietnámi háború ellenes tiltakozások során is / Fotó: AFP

Ez ugyanaz az épület, amelyet 1968-ban, a vietnámi háború elleni tiltakozások során elfoglaltak, emlékeztetett tudósításában az AP amerikai hírügynökség.

A helyzet azután élesedett ki, hogy az egyetem vezetőség. A tüntetések eszkalálódása azután következett be, hogy az egyetem felfüggesztette azokat a diákokat, akik nem voltak hajlandók elhagyni a korábban a palesztinbarát tüntetők által létesített sátortábort.

A Columbia lezárta az egyetemet a nem ott lakó diákok előtt,

az épületfoglalók viszont a közösségi oldalakon tettek közzé felhívást, amelyben kérték a többieket, hogy csatlakozzanak hozzájuk.

A Hamilton Hall 1907-ben nyitott meg, és a diákok átkeresztelték Hind’s Hallra, az X közösségi oldalon közzétett bejegyzés szerint „Hind Rajab mártír emlékére, aki a népirtó Izrael állam kezétől halt meg hat éves korában”.

Az egyetemi újság, a Columbia Spectator tudósítása szerint percekkel azután, hogy a tiltakozók hajnalban elfoglalták az épületet, megjelentek az iskola kapui előtt a New York-i rendőrök jelölés nélküli autókban. A lapnak azonban azt mondták, hogy csak abban az esetben lépnek be egyetemi területre, ha valaki megsebesül.

A tiltakozások átterjedtek szinte az összes amerikai felsőoktatási intézményre az elmúlt napokban, a rendőrök több száz embert vettek őrizetbe. Sok egyetemet bezártak, felfüggesztették vagy online folytatják az oktatást.

A Fehér Ház elítélte az egyetemfoglalást. „Biden elnök tiszteletben tartja a szólásszabadság jogát, de a tiltakozásoknak békésnek és jogszerűnek kell lenniük. Erőszakkal épületeket elfoglalni nem békés – ez helytelen. És a gyűlöletbeszédnek és a gyűlölet szimbólumainak nincs helyük Amerikában” – idézte a CNN Andrew Bates helyettes szóvivőt.

Az események drasztikus fordulatot is vehetnek

A Columbia Egyetem kedden közölte, hogy miután az egyezkedés nem vezetett eseményre, a konfliktus drasztikus fordulatot is vehet: az egyetemi épületet elfoglaló diákok számára a következmény a kicsapás lehet. A híradásokból nem vált azonnal világossá, mi lesz a folytatás, ha netán ez megtörténne és a fiatalok még ezután is az épületben maradnak.

Nagyon világossá tettük tegnap, hogy az egyetem munkáját nem szakíthatják meg vég nélkül tüntetők, akik áthágják a szabályokat

idézte a Wall Street Journal Ben Changet, a Columbia szóvivőjét, aki hozzátette: mindez a tüntetők cselekedeteire reakció, nem a szándékaik szerint képviselt ügyre.

A párizsi rendőrség eltávolította a gázai helyzet ellen tüntetőket a Sorbonne-ról

A párizsi rendőrség a Gázában folyó háború ellen tiltakozó diákok tucatjait távolította el hétfőn a Sorbonne Egyetemről, amelynek udvarán sátrat vertek.

 

palesztin diáktüntetés Columbia Egyetem
Kapcsolódó cikkek