Közélet

Mostantól csak óvóhellyel ellátott lakást lehet építeni Ukrajnában

Az ukrán parlament hosszú háborúskodásra készül a jelek szerint.

Elfogadta azt a törvénytervezetet az ukrán parlament, amely szerint mostantól az új építésű lakásokban kötelező óvóhelyet is kialakítani. A törvény értelműben sürgősen létre kell hozni egy óvóhely-hálózatot Ukrajnában – írja a Kiszo.net

A jelek alapján Kijev arra számít, hogy még nagyon hosszú ideig eltarthat a háború, emiatt kell minél jobban megerősíteni a civil ingatlanokat is. A törvény értelmében az építésügyi hatóság megtagadhatja az épület üzemkész állapotáról szóló igazolás kiadását, ha az építtető nem teljesíti az óvóhelyre vonatkozó előírásokat. 

LVIV, UKRAINE - APRIL 20: People take a bomb shelter while a group of musicians perform in an effort to comfort people displaced from war zones in Lviv, Ukraine on April 20, 2022. They all seek refuge in a bomb shelter during an air raid alert on Wednesday night as musicians make them feel better with their concert. Gian Marco Benedetto / Anadolu Agency (Photo by Gian Marco Benedetto / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Gian Marco Benedetto / AFP

Emellett arról is rendelkezik, hogy a mozgásukban korlátozott polgárok evakuálását hogyan kell lebonyolítani. Ukrajnában a február 24-én kitört háborúban számos civil épület sérült meg tüzérségi ágyúzásban, vagy rakétatámadásokban. Ezzel kapcsolatban a harcoló felek, azaz Ukrajna és Oroszország is egymást vádolta meg. 

 

óvóhely Kijev orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek