Az olaszországi parlamenti választások eredménye a köztársaság belügye, Oroszország minden olyan politikai erőt üdvözölni fog, amely kész konstruktívan viszonyulni a kétoldalú kapcsolatokhoz – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn újságíróknak.

Ez kizárólag az Olasz Köztársaság belügye

 – mondta a Kreml szóvivője kérdésre reagálva.

Hozzátette, hogy készek üdvözölni minden olyan politikai erőt, amely képes túllépni a hazájukkal szemben kialakult, gyűlölettel teli főáramlaton, és több objektivitást és konstruktivitást tud tanúsítani.

Fotó: Vincenzo Pinto / AFP

Párizs tiszteletben tartja a demokratikus választás eredményét, és folytatni kívánja a közös munkát

A francia elnökség tiszteletben tartja az olaszok demokratikus választásának eredményét, és azt kéri a jövőbeli olasz kormánytól, hogy folytassák európaiként együtt a közös munkát – tudatta hétfő délután, az előrehozott olasz parlamenti választások másnapján az Élysée-palota.

Az olasz nép demokratikus és szuverén módon választott. Ezt tiszteletben tartjuk

 – hangsúlyozta nyilatkozatában a francia elnöki hivatal. 

Hozzátették, hogy szomszédos országként és barátként folytatniuk kell együtt a közös munkát, és kiemelték, hogy

 európaiként fognak választ adni a közös kihívásokra.

Élisabeth Borne francia miniszterelnök korábban a BFM hírtelevízióban elmondta, hogy Párizs figyelni fogja az emberi jogok és a terhességmegszakításhoz való jog tiszteletben tartását Olaszországban.

Az előzetes eredmények szerint a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI), a Matteo Salvini vezette Liga, a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI), valamint más, kisebb pártok alkotta jobbközép szövetség a voksok 41-45 százalékát szerezheti meg, ami elegendő ahhoz, hogy a törvényhozás mindkét házában többsége legyen.