Brüsszelben egyes döntések inkább nehezítik az együttműködést az és az Egyesült Királyság között, miközben a mostani nehéz helyzetben fontos lenne a jó kapcsolat – jelentette ki a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Londonban. A tárcavezető a nemrég kinevezett brit kollégájával, James Cleverlyvel folytatott egyeztetését követően 

óriási veszteségnek nevezte a szigetország távozását az EU-ból, 

és leszögezte, hogy a károkat valahogy minimalizálni kellene, amihez észszerű, kölcsönös tiszteletre alapuló együttműködésre lenne szükség.

Peter Szijjarto, the Hungarian Minister of Foreign Affairs and Trade, in Downing Street Peter Szijjarto, the Hungarian Minister of Foreign Affairs and Trade, in Downing Street after talks with Boris Johnson amid the COVID-19 coronavirus pandemic. 31 May 2021. (Photo by: Rob Welham/Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images)
Fotó: Universal History Archive / Getty Images

Sokszor látjuk azt, hogy Brüsszelben inkább idegből reagálnak brit felvetésekre, azt látjuk, hogy olyan döntések születnek Brüsszelben, amelyek inkább nehezítik a brit–EU-s együttműködést

– közölte. 

A jelenlegi nemzetközi helyzetben kifejezetten ellentétes az Európai Unió és Magyarország érdekeivel is a konfliktusok fennmaradása az Egyesült Királysággal – figyelmeztetett. Arról is beszámolt, hogy a találkozón az ukrajnai háború is téma volt, és ennek kapcsán megismételte, hogy hazánk a mielőbbi békében érdekelt.

A tárcavezető brit vállalati vezetőkkel is egyeztetett

A miniszter a nap folyamán tárgyalt a Magyarországon befektető legnagyobb brit vállalatok vezetőivel is. Ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy ki kell maradni a recesszióból, amihez pedig ösztönözni kell az újabb beruházásokat , hiszen így hozhatók létre a megőrzéséhez szükséges új munkahelyek.

Emlékeztetett, hogy a brit vállalatok alkotják hazánkban a hatodik legnagyobb beruházói közösséget: 

nagyjából 800 cég több mint 50 ezer embernek ad munkát, és a velük való együttműködés segít abban, hogy Magyarország kimaradhasson az európai recesszióból.

Végezetül kitért még két stratégiai fontosságú területre, amelyben a magyar és a brit kormány hasonló álláspontot képvisel. Az egyik a nukleáris energia, valamint az azzal szembeni negatív diszkrimináció felszámolása, míg a másik a fellépés a két országot egyaránt sújtó illegális bevándorlás ellen.

Szijjártó: siralmas, hogy Brüsszel akadályozza a beruházásokat

Ezzel sok száz vagy ezer munkahely létrehozását sodorják veszélybe.