Közélet

A férfiak a fronton, így üresek az orosz gyárak

A szankciók mellett a mozgósítás is gyengíti az orosz gazdaságot, egész egyszerűen nincs elég munkás az országban.

Két hónappal az Ukrajnában zajló „különleges katonai művelettel” kapcsolatban elrendelt mozgósítás után egyre inkább úgy tűnik, hogy nincs elegendő munkaerő a gazdaság működtetéséhez, hiszen az ország lakossága már a háború előtt is öregedésnek és csökkenésnek indult. A sorozás elől elmenekülők tovább rontják az egyébként is nehéz helyzetet.

Fotó: Natalia Kolesnikova / AFP

A Gajdar Intézet egy novemberi, moszkvai kutatása szerint az orosz ipar harmada küzd a hiányzó munkások miatti problémákkal. Egy nagy mezőgazdasági cég az ország déli részén, az Agrokomplex például a traktorvezetőkből és más szakemberekből nem talál eleget, részben a mozgósítás miatt.

A 300 ezer embert besorozó mozgósítás és az annak elkerülését célzó kivándorlás mintegy 2 százalékkal csökkenti a munkaerőpiacon található férfiak számát, ezért a Bloomberg becslése szerint 

az orosz gazdaság növekedési potenciálja hosszabb távon is csak fél százalék lehet, a háborút megelőző érték fele. 

A munkaerőhiány idővel az inflációs nyomást is fokozza, többek között ezért is hagyta abba kamatvágási ciklusát az orosz jegybank a gazdaság zuhanása ellenére.

A sorozás és a disszidálás egyaránt érinti a városi fehérgalléros dolgozókat és a vidéki munkaerőt. Szibéria legnagyobb városában, Novoszibirszkben a hatóságok jelezték, hogy a hó letakarítása az utakról is problémákba ütközhet, a szezonális dolgozók jelentős részét ugyanis behívták, így a szükséges létszámnak csak a fele elérhető. Az állami harckocsigyár, az Uralvagonzavod több mint 200 elítéltet foglalkoztat a hiányzó dolgozókat pótlandó.

A novemberi felmérés szerint a cégek harmada vesztett munkásokat a mozgósítás miatt, és a cégek közel ötöde egyelőre nem is volt képes új alkalmazottakat felvenni a távozók helyére. Az infrastruktúrát fejlesztő cégek döntő többsége nehezen talál szakembereket, de 

az építőipar mellett az IT és telekommunikáció terén is 15 százalékkal nőtt a betöltetlen álláshelyek száma októberben.

Az egyik nagy online orosz munkaerőportál, a HeadHunter szerint az orosz IT szakemberek önéletrajzai elárasztották a szomszédos országok munkaerőpiacát. A kékgalléros munkaerő iránti kereslet pedig felrobbant az országban. A 20–24 év közötti korosztály létszáma az egy évtizeddel ezelőtti 12 millióról 7 millióra csökkent, jelezve az ország hanyatlásának mértékét.

A problémákat migránsok segítségével igyekeznek a cégek orvosolni, a HeadHunter elemzési vezetője, Natalia Danina szerint például a helyi 10 százalékát bevándorlók teszik ki, miközben a szankciók okozta gazdasági mélyrepülést a munkaerőhiány kitolhatja a következő év jelentős részére is.

 

Oroszország munkaerőpiac munkaerőhiány
Kapcsolódó cikkek