Grúziába legalább 112 ezer orosz menekült két hullámban, először Ukrajna megtámadása után, majd szeptemberben, amikor Vlagyimir Putyin elrendelte a mozgósítást. Az első hullámban ide érkezett a távozók 23,4 százaléka, 24,9 százalékuk választotta Törökországot, 15,1 százalékuk Örményországot, a maradék 19 százalék pedig más országokat – derült ki a Ponars Eurasia kétezer orosz migráns megkérdezésével készült online felméréséből, amelyet a CNBC ismertetett.

STEPANTSMINDA, GEORGIA - SEPTEMBER 28: Russians are seen attempting to leave their country to avoid a military call-up for the Russia-Ukraine war as queues have formed at the Kazbegi border crossing in the Kazbegi municipality of Stepantsminda, Georgia on September 28, 2022. The number of Russian citizens entering Georgia has increased by approximately 45 percent after Vladimir Putin's partial mobilisation order. Davit Kachkachishvili / Anadolu Agency (Photo by Davit Kachkachishvili / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Két hullámban menekültek tömegesen az oroszok Grúziába.
Fotó: AFP

A menekültáradat számottevően pozitív hatással volt a grúz gazdaságra, amely már előtte is megkezdte a kilábalást a koronavírus-járvány okozta válságból, és hozzájárult, hogy a helyi deviza, a lari az idén 15 százalékkal erősödjön a dollárral szemben. (Egy lari 145,28 forint.) A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb előrejelzése szerint az ország GDP-je 10 százalékkal bővül az idén, miközben áprilisban még csak 3 százalékos növekedést jeleztek. Az IMF egyértelműen a migrációs hullámmal és a menekültekkel érkezett vagyonnal magyarázta a kilátások ilyen mértékű javulását, és ugyanez igaz Örményországra és Törökországra is, az utóbbiak az IMF előrejelzése szerint 11, illetve 5 százalékos növekedést érnek el az idén.

A tőkebeáramlás különösen Grúziában jelentős, csak októberben 725 százalékkal ugrott meg az előző év azonos időszakához képest, és ennek 58,6 százaléka Oroszországból érkezett. A grúz nemzeti bank adatai szerint február és október között oroszok 1,412 milliárd dollárnyi összeget utaltak át grúziai számlákra – több mint négyszer annyit, mint egy évvel korábban. (Akkor ez az összeg 314 millió dollár volt.) Szeptemberig több mint 45 ezer orosz nyitott számlát az országban, vagyis majdnem kétszer annyian rendelkeznek bankszámlával, mint korábban.
Grúzia részben a közelsége és a történelmi, valamint gazdasági kapcsolatok miatt vonzó a menekülő oroszok számára, részben pedig azért, mert az ország bevándorlási politikája kimondottan liberális, a külföldiek vízum nélkül élhetnek, dolgozhatnak és alapíthatnak vállalkozást. Ráadásul Tbiliszi Örményországhoz és Törökországhoz hasonlóan nem csatlakozott a nyugati szankciókhoz, így az orosz pénz akadálytalanul juthat át a határon.
Törökország a hivatalos adatok szerint 118 626 orosznak adott lakhatási engedélyt az idén, a külföldieknek eladott ingatlanok ötödét ők vásárolták meg. Örményország nem adott ki statisztikát az érkezők számáról.

STEPANTSMINDA, GEORGIA - SEPTEMBER 27: Russians are seen attempting to leave their country to avoid a military call-up for the Russia-Ukraine war as queues have formed at the Kazbegi border crossing in the Kazbegi municipality of Stepantsminda, Georgia on September 27, 2022. The number of Russian citizens entering Georgia has increased by approximately 45 percent after Vladimir Putin's partial mobilisation order. (Photo by Mirian Meladze/Anadolu Agency via Getty Images)
A többség nem tervez hosszú távra választott hazájában. 
Fotó: AFP

Bár a menekültek száma minimálisnak tűnik még egy olyan kicsi ország esetében is, mint a 3,7 millió lakosú Grúzia, a hatás azért erős, mert – különösen az első hullámban – kimondottan jó anyagi helyzetben lévő, magasan képzett, gazdaságilag aktív emberek érkeztek. A hatás meglátszik az ingatlanpiacon is, a 

TBC Bank adatai szerint szeptemberben az árak a fővárosban éves bázison 20 százalékkal emelkedtek, az ingatlaneladások száma 30 százalékkal nőtt, a bérleti díjak pedig 74 százalékkal. Január és november között mintegy 12 ezer orosz vállalatot jegyeztek be az országban, több mint 13-szor annyit, mint 2021-ben.

A menekülők adta gazdasági lökés persze csak egyszeri jelenség, és a hatása sem lesz tartós. A grúz kormány, a nemzeti bank és az IMF is arra számít, hogy a növekedés 5 százalék körülire lassul jövőre a mérséklődő külső beáramlás, valamint a romló globális gazdasági és pénzügyi feltételek miatt. Ráadásul nem is biztos, hogy a menekültek maradni akarnak, a felmérések szerint csupán 43 százalékuk tervez hosszabb távra ideiglenes hazájában.