Közélet

A brit és az ukrán kormány kijelentette: Ukrajnának joga van a NATO-csatlakozáshoz

A közös nyilatkozat szerint Ukrajnának joga van arra, hogy törekedjen saját biztonsági megállapodások megkötésére, és ebbe beletartozik a jövőbeni NATO-tagság is.

Ukrajnának joga van arra, hogy csatlakozzon a NATO-hoz – áll a brit és az ukrán kormány szerdán Londonban kiadott közös nyilatkozatában. 

Chain of unity around the NATO headquarters in Brussels
Fotó: Anadolu Agency

Volodimir Zelenszkij a nap folyamán előre be nem jelentett látogatást tett Nagy-Britanniában, ahol fogadta őt Rishi Sunak miniszterelnök és III. Károly király. Az ukrán elnök beszédet mondott a brit parlament legősibb épületében, az 1097-ben emelt Westminster Hallban a törvényhozás két kamarája, az alsóház, a Lordok Háza tagjai, valamint a brit kormány képviselői előtt. Arra kérte a nyugati szövetségeseket, hogy szállítsanak Ukrajnának korszerű harci repülőgépeket.

Az elnök hivatalos programja után, szerda este kiadott brit–ukrán közös közleményben London megerősíti elkötelezettségét Ukrajna szuverenitása és elismert határain belüli területi sérthetetlensége mellett. A kommüniké szerint Ukrajnának joga van arra, hogy törekedjen saját biztonsági megállapodások megkötésére, és ebbe beletartozik a jövőbeni NATO-tagság is. 

Sunak hivatalának előzetes tájékoztatása szerint a brit kormányfő az ukrán katonáknak nyújtott, hónapok óta zajló brit kiképzési program jelentős bővítését ajánlotta fel Zelenszkijnek, kiterjesztve ezt a programot az ukrán légierő pilótáira és a tengerészgyalogságra


 

NATO orosz-ukrán háború Volodimir Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek