Közélet

Zelenszkij elhagyta Ukrajnát, nem az unióba utazott

Az orosz invázió kezdete óta most másodszor hagyja el Ukrajnát Volodimir Zelenszkij. Az ukrán államfő Nagy-Britanniába utazik, hogy találkozzon Rishi Sunak brit miniszterelnökkel, illetve beszédet intézzen a parlamenthez. A hírek szerint Sunak vállalhatja, hogy elkezdik az ukrán pilóták kiképzését a NATO-szabvány vadászgépek vezetésére.

Az ukrán elnök Volodimir Zelenszkij az orosz invázió kezdete óta másodszor hagyta el Ukrajnát. Az államfő az Egyesült Királyságba utazott, hogy találkozzon Rishi Sunak brit miniszterelnökkel, majd később beszédet mond a parlamentben. 

EU - Ukraine Summit in Kyiv
KYIV, UKRAINE - FEBRUARY 03: Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy, European Commission President Ursula von der Leyen (not seen) and EU Council President Charles Michel (not seen) hold a press conference within European Union (EU) and Ukraine Summit in Kyiv, Ukraine on February 03, 2023. Mustafa Ciftci / Anadolu Agency (Photo by Mustafa Ciftci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Mustafa Ciftci / AFP

A Downing Street közleményben tudatta, hogy Ukrajna támogatása céljából 

írta meg a BBC. Ez a kiképzés a hírek szerint a NATO-ban használt gépek vezetését jelenti. A lap arra számít, hogy az ukrán elnök látogatásának alkalmából Nagy-Britannia újabb orosz ellenes szankciókat is bejelenthet.

Veszélyben lehet Zelenszkij Brüsszelben, mert az EU vezetői képtelenek voltak csöndben maradni

Az ukrán elnök a háború kitörése után másodjára mehet külföldre, de míg az első, amerikai látogatását teljes titokban szervezték, a mostani már napokkal előre kiszivárgott.

Volodimir Zelenszkij először tavaly márciusban szólt a brit parlamenthez, akkor videóhívás formájában, Kijevből. A hivatalos információk szerint az ukrán elnök a háború kitörése óta egészen eddig nem hagyta el az országát.

Zelenszkij utazására akkor kerül sor, amikor a nyugati szövetségeseik minden eddiginél nagyobb dilemmába ütköztek a katonai támogatások kapcsán. Bár a fejlett harckocsik Ukrajnába küldését vállalta a legtöbb ország, jelentős vízválasztó lehet a Kijev által kért vadászgépek átadása, mivel ezekkel az eszközökkel Ukrajna közvetlen csapást mérhetne az orosz földre. Ugyan számos Oroszországon belüli támadásra volt példa az elmúlt egy évben, Kijev mindig tagadta, hogy köze lett volna hozzájuk.

A Downing Streetközleményében az is olvasható, hogy Sunak nagyobb hatótávolságú fegyvereket ajánlhat fel Zelenszkij elnöknek, illetve 

az Egyesült Királyság további 20 ezer ukrán katona kiképzését is vállalhatja.

 

Zelenszkij Egyesült Királyság Downing Street
Kapcsolódó cikkek