Svájc továbbra sem hajlandó katonai támogatást nyújtani az orosz támadás ellen védekező Ukrajnának, közvetett módon sem – jelentette ki Alain Berset szövetségi elnök kedden Berlinben Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélése után.

Olaf Scholz - Alain Berset meeting in Berlin
BERLIN, GERMANY - APRIL 17: Germany's chancellor Olaf Scholz (R) and Swiss President Alain Berset (L) give a joint a news conference following talks in Berlin, Germany on April 17, 2023. Cuneyt Karadag / Anadolu Agency (Photo by Cuneyt Karadag / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
 Olaf Scholz német kancellár és Alain Berset svájci elnök közös sajtótájékoztatót tart Berlinben 2023. április 17-én. 
Fotó: AFP

A svájci elnök a német kormányfővel tartott tájékoztatóján a Gepard típusú német légvédelmi harcjárműhöz Svájcban gyártott lőszerek Ukrajnába juttatása körüli vitáról kérdésre válaszolva kijelentette, hogy hazája továbbra is tartja magát a semlegességhez, ami azt jelenti, hogy egyik félnek sem nyújt katonai támogatást.

Nem lehet elvárni egy országtól, hogy megszegje saját törvényeit

– húzta alá Alain Berset. Hozzátette, hogy az ország hitelességének fenntartásához is elengedhetetlen a törvényekben rögzített kötelezettségvállalások teljesítése.

Ugyanakkor Svájc minden egyéb lehetséges eszközzel támogatja Ukrajnát, humanitárius segítséget nyújt, csatlakozott az Oroszország elleni EU-s szankciókhoz és zárolt 7,5 milliárd frank értékű orosz vagyont

– mutatott rá a szövetségi elnök.

Olaf Scholz kiemelte, reméli, hogy Svájcban változás történik a hadifelszerelések ügyében is. 

Jelezte: 

továbbra is szeretnék elérni, hogy Bern engedélyezze az Ukrajnának átadott Gepardok használatához szükséges svájci gyártmányú lőszerkészlet felszabadítását és Ukrajnába juttatását. 

Németország mellett Spanyolország és Dánia is kérelmezte már a berni vezetésnél, hogy engedélyezze Gepard-lőszerek átadását Ukrajnának. A svájci kormány rendre elutasította ezeket az úgynevezett reexportálási kérelmeket. A német kormány azt is igyekszik elérni, hogy megvásárolhasson a svájci hadseregtől használaton kívüli Leopard 2 típusú német gyártmányú harckocsikat, amelyekkel a német hadsereg pótolhatná a saját állományából Ukrajnának átadott harckocsikat.

Svájc nem érti, hogy kerültek a katonai járművei Ukrajnába

Kivizsgálják, hogyan került svájci járművek felszerelése Ukrajnába.