Közélet

Afganisztánban folytatódik a mákültetvények felszámolása

Afganisztánban a kábítószer-termelés sok földműves számára a túlélés záloga. A szigorítások előtt a heroin alapanyagául szolgáló ópiummák globális termelésének 90 százaléka innen származott.

Az ópiumtermelés visszaszorítására Afganisztánban a heves tiltakozások ellenére folytatódik a mákültetvények hatósági felszámolása: az északkeleti Badahsán tartományban immár ezerhektárnyi ópiummákot semmisítettek meg a kampány kezdete óta a tálib vezetés csütörtöki közlése szerint.

afganisztán
ópium
mák
Afganisztánban tiltakoznak a döntés ellen / Fotó: AFP

A kampány egészen addig folytatódik, amíg az összes mákültetvényt fel nem számolják – tették hozzá. Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának novemberi jelentése szerint amióta a tálib vezetés 2022-ben megtiltott a máktermesztést, 95 százalékkal esett vissza a ópiumtermelés az országban.

A háború és szegénység sújtotta Afganisztánban a kábítószer-termelés sok földműves számára a túlélés záloga. A tilalom előtt a heroin alapanyagául szolgáló ópiummák globális termelésének 90 százaléka Afganisztánból származott.

A Badahsán tartományban végrehajtott nagyszabású művelethez a biztonsági erők kétezer tagját vezényelték ki, akik mintegy nyolcezer hektárnyi földterületet fésültek át – jelentette a helyi hatóságok képviselőire hivatkozva a TOLOnews helyi hírtelevízió.

Az elmúlt hetekben az északkeleti területeken található mákültetvények elpusztítása heves tiltakozásokat váltott ki. A biztonsági erők erőszakot alkalmazva fojtották el a gazdák és a lakosok tüntetéseit, sokakat őrizetbe vettek, és szemtanúk szerint néhány demonstrálót meg is öltek.

A DPA hírügynökséghez eljuttatott információk szerint az elégedetlenséget az is tovább szította, hogy a művelet során a mák mellett búzatáblákat is elpusztítottak.

 

afganisztán marihuánaültetvény marihuána
Kapcsolódó cikkek