Beszállhat a politikába Jamie Dimon, a JPMorgan Chase vezérigazgatója, hosszú távú tervei között legalábbis szerepel, hogy megméretteti magát egy közhivatalért tartott választáson.

Jamie Dimon, chairman and chief executive officer of JPMorgan Chase & Co., during a Bloomberg Television interview on the sidelines of the JPMorgan Global China Summit in Shanghai, China, on Wednesday, May 31, 2023. Dimon said JPMorgan Chase & Co. will be in China in both good and bad times, remaining committed to doing business in the Communist Party-ruled nation as political tensions grow.
Jamie Dimon okosabbnak tartja magát Donald Trumpnál.
Fotó: Getty Images


 

Szeretem a hazámat, és egy nap talán szolgálni is fogom valamilyen minőségben

 – nyilatkozta a Bloomberg televíziónak Sanghajban.
A hírügynökség ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy Dimon egyike a Wall Street veteránjainak a Bank of Americát 2010 óta vezető Brian Moynihan és a Morgan Stanleyt szintén azóta irányító James Gorman mellett, utóbbi azonban 12 hónapon belül távozik a posztjáról.
A 67 éves bankár 2005 óta áll a JPMorgan élén, és többször hangoztatta, hogy még öt évig tervezi irányítani az Egyesült Államok legnagyobb pénzintézetét. Azt viszont eddig mindig nyilvánosan cáfolta, hogy a Fehér Ház megszerzése lebegne a szeme előtt, bár 2018-ban azt állította, hogy 

legyőzné Donald Trumpot egy esetleges választáson, mert ugyanolyan „kemény”, mint az akkori elnök, viszont „okosabb” nála. 


Egyelőre azonban „eléggé boldog” azzal, hogy a bankot vezeti. „Szeretem, amit csinálok, a bank remek munkát végez, hogy segítsen az amerikaiaknak, más országoknak világszerte” – fogalmazott. Meggyőződése, hogy az üzlet jó erő lehet, és amerikai hazafiként követi az amerikai kormányt. „Mindenki tudja, hogy hazafi, macsó, hangos, szabadpiaci kapitalista vagyok” – jellemezte magát.

NEW YORK, NEW YORK - MAY 26: The JPMorgan Chase logo is seen at their headquarters building on May 26, 2023 in New York City. JPMorgan Chase chief executive Jamie Dimon is set to be deposed under oath for two civil lawsuits that claim that the bank ignored warnings that Jeffrey Epstein was trafficking teenage girls for sex while profiting from his relationship with him. The lawsuits were filed in federal court late last year by lawyers representing Epstein's victims and the other by the government of the U.S. Virgin Islands. Epstein died by suicide three years ago while in federal custody on sex trafficking charges. The bank states that he was dropped as a client decades ago.
A bankvezér szerint keményebb idők jönnek, mint sokan várják.
Fotó:  Michael M. Santiago / Getty Images


A bankvezér beszélt az adósságplafon emeléséről is, amelyről ma szavaz a washingtoni képviselőház. Optimista a kimenetel illetően. „Ha azt gondoltam volna, hogy nem történik meg, akkor valószínűleg nem lennék most itt” – hangsúlyozta az interjú helyszínére utalva. 
Szerinte azonban a befektetőknek fel kell készülniük lehetséges volatilitásra a következő hónapokban a monetáris politika szigorodásából adódóan. „Úgy gondolom, hogy a hatások egy kicsit durvábbak lehetnek, mint amire az emberek számítanak” – vélekedett.