Közélet

Hibrid háború: több mint duplájára nőtt az Ukrajna elleni kibertámadások száma

Az ukrán kibervédelem vezetője számolt be róla, hogy több mint 120 százalékkal nőtt a hekkertámadások száma idén 2022 óta. Azt is elmondta, hogy az orosz hekkerek tavaly az energetikai létesítményeket vették célba, idén viszont erejüket az ukrán rendvédelmi szervek hálózataira összpontosítják.

Az ukrajnai bűnüldöző szervek számítógépes rendszereit folyamatosan ostromolják orosz hekkercsoportok – Ukrajna kibervédelmi vezetője azt állítja, hogy a hekkerek azokat az aktákat keresik, amelyek az Ukrajnában elkövetett orosz háborús bűnök utáni nyomozás részleteit tartalmazzák.

Hacker,In,A,Dark,Hoody,Sitting,In,Front,Of,A
Fotó: Shutterstock

Ukrajna Speciális Kommunikációs és Információvédelmi Szolgálatának vezetője, Jurij Scsihol a Reutersnek adott interjúban beszélt róla, hogy az orosz hírszerző ügynökségek hekkerei egyre jobban fokozzák a támadásokat az ukrán bíróságok és ügyészségek rendszerei ellen. A behatolási kísérleteket olyan helyeken észlelték, ahol az oroszok által elkövetett háborús bűncselekményekről szóló dokumentumokat tárolják. Scsihol szerint Oroszországnak ezzel az a terve, hogy felméri hol állnak az ukrán nyomozások, és ahol kell, ott eltüntetik a bizonyítékokat, hogy végül sose derüljön fény arra, hogy milyen rémtetteket követtek el Ukrajnában.

Megváltozott a támadások iránya. Korábban az energetikai infrastruktúra volt a középpontban, most viszont látványosan áttolódott a támadások súlypontja a bűnüldöző intézményekre

– mondta a kibervédelmi vezető. Hozzátette, hogy jövő hét hétfőn Ukrajna nyilvánosságra hoz egy átfogó jelentést az orosz kémtevékenységekről. Ennek a jelentésnek egy példányát a Reuters előzetesen megtekinthette. A hírügynökség azt írta, hogy a hekkertámadások azt is igyekeznek feltérképezni, hogy Kijev hol tartja fogva az Ukrajnában letartózatott orosz állampolgárokat. Scsihol szerint ha beférkőznének ezek közé a dokumentumok közé, akkor könnyen ellehetetleníthetnék az ukrán ügyészségek számára a vádemeléseket, sőt akár ki is szabadíthatnák az elfogott orosz kémeket.

Kreml: hekkertámadás eredménye volt az orosz tévében is leadott Putyin-beszéd

Több rádió hétfő is olyan „Putyin-beszédet” sugárzott, amely szerint ukrán csapatok hatoltak be az országba, és általános mozgósítás következik.

A kibervédelmi vezető biztonsági aggályokra hivatkozva nem beszélt arról, hogy a hekkerek pontosan melyik rendszereket vették célba, de annyit elmondott, hogy 

az ilyen kibertámadások aránya 123 százalékkal nőtt az idei első hat hónapban 2022 második feléhez képest.

A Reuters kiemelte, hogy Scsihol beszámolóját nem tudta független forrásból ellenőrizni, de azt is kiemelték, hogy a hollandiai Nemzetközi Büntetőbíróságról a múlt hét végén egy szokatlan jelenséget jelentettek. A bíróság a belső hálózatán belül jelzett külső támadásra utaló tevékenységet, azonban azóta sem közöltek erről részleteket.

 

Ukrajna kibervédelem hacker háborús bünők
Kapcsolódó cikkek