Közélet

Kreml: hekkertámadás eredménye volt az orosz tévében is leadott Putyin-beszéd

Több rádió hétfő is olyan „Putyin-beszédet” sugárzott, amely szerint ukrán csapatok hatoltak be az országba, és általános mozgósítás következik.

Nem tartott rendkívüli televíziós és rádiós beszédet Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn, az egyes hálózatokon megjelent videó hekkertámadás eredménye – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva.

Fotó: AFP

Beszéd biztosan nem volt. Néhány régióban valóban történt hekkertámadás. Tudom, hogy hackertámadást követtek el a Mir rádió és néhány hálózat ellen. Mostanra mindezt leállították, a helyzetet rendezték. A szolgálatok vizsgálatot indítottak

– mondta a Kreml szóvivője.

Az oroszországi Rosztov, Belgorod és Voronyezs megyében több rádió hétfőn olyan „Putyin-beszédet” sugározott, amely szerint ukrán csapatok hatoltak be az országba, ami miatt ezekben a régiókban hadiállapotot hirdettek ki – közölte a Meduza ellenzéki portál. A bejelentés a lakosságot Oroszország belsejébe való evakuációra szólította fel, és azt állította, hogy általános mozgósítás következik.

Rádiófrekvenciákat törtek fel pánikkeltés céljával – idézte a Meduza a Belgorodi megye operatív törzset és a voronyezsi regionális kormányt. A helyi vezetés biztosította a lakosságot, hogy nincs ok az aggodalomra.

Az ukrajnai háború kezdete óta az orosz rádióállomások és tévécsatornák több régióban közöltek már a műsorukba kívülről bejuttatott híreket és bejelentéseket, arra is volt példa, hogy hamis légiriadót hirdettek ki. 

A hatóságok akkor is hekkertámadásról számoltak be, de arról nem érkezett bejelentés, hogy az elkövetőket azonosították volna.

Oleg Krjucskov, az elcsatolt Krím régióvezetőjének tanácsadója vasárnap közölte, hogy a félszigeten több kábelszolgáltató adását feltörték. Ezeknél a jeladást felfüggesztették, a felszíni televíziós műsorszórás viszont zavartalan. 

 

hackertámadás orosz elnök Kreml Vlagyimir Putyin
Kapcsolódó cikkek