Josh Smith, Goodhue rendőrkapitánya egész nyáron könyörgött a minnesotai kisváros vezetőnek, hogy emeljék meg a béreket, mert nem tud új embereket felvenni 22 dolláros órabérért, ami tíz dollárral kevesebb, mint amennyit a megyei seriff hivatala fizet a helyetteseknek. Nem hallgattak rá, Smith ezért felmondott, és vele együtt az összes maradék beosztottja is, az 1300 lakosú település rendőrségét így augusztus végén be kellett zárni.

Országszerte követelték a rendőrségek finanszírozásának megszüntetését George Floyd halála után.
Fotó: Jens Schlueter

Nem Goodhue az egyetlen város, amelyik hasonló helyzetben van az Egyesült Államokban, országszerte súlyos hiány van rendőrből, amiért elsősorban a koronavírus-járványt és a George Floyd meggyilkolása miatt egyre növekvő kritikát, illetve a rendőrségek felszámolását követelő megmozdulásokat. Az AP hírügynökség összefoglalója szerint Minnesotától Maine-ig, Ohiótól Texasig kisvárosok sora képtelen rendőröket toborozni az üres állások betöltésére, ezért felszámolják a kapitányságokat, és átadják a rendfenntartást a megyei seriffeknek, a szomszédos nagyvárosnak vagy az állami rendőrségnek.

A probléma nem új keletű, csak rosszabbodott az utóbbi időben, hiszen 1972 és 2017 között is legalább 621 ezer és 200 ezer közötti lakosságszámú település oszlatta fel a rendőrségét.

A számuk az elmúlt két évben legalább 12-vel nőtt.

Goodhue esetében az azonos nevű megye sincs jobb helyzetben, Matty Kelly seriffnek éppen úgy nincs szerencséje a toborzással, ahogyan a rendőrparancsnoknak: négy üres állás van, amelyre tízen jelentkeztek – 2019-ben ugyanennyi helyre még 35 ember pályázott. Kelly így tudja, hogy csak akkor van esélye feltölteni az állományt, ha más megyékből csábít át seriffhelyetteseket – ahol majd ugyanolyan nehéz helyzetbe kényszeríti ezzel a kollégáit, amilyenben ő maga van.

Los,Angeles,,California,,Usa,-,January,20,,2021:,Los,Angeles
Los Angeles, California, USA - January 20, 2021: Los Angeles County Sheriff officers respond to an incident.
A nagyvárosokban is rendőrhiány van, de a kis településeken a legrosszabb a helyzet.
Fotó: Matt Gush

A probléma abból fakad, hogy tömegesen hagyják el az emberek a rendőrséget. 2019-hez – a járvány kitörését és Floyd meggyilkolását megelőző évhez – képest 47 százalékkal nőtt a pályát elhagyó és 19 százalékkal a nyugdíjba vonulók száma, derült ki a Police Executive Research Forum washingtoni agytröszt közel kétszáz rendőri szervezetet felölelő felméréséből. Bár ez csupán az országban működő több mint 1800 bűnüldöző ügynökségnek csak a töredékéről ad pontos képet, egyike azon kevés próbálkozásnak, amelyek összehasonlítják a Floyd meggyilkolása előtti és utáni időszakot ezen a téren.

Nem elég, hogy elvándorolnak a veteránok, a fiatalok is egyre kevésbé hajlandók elvégezni a rendőrtisztté váláshoz szükséges több hónapos képzést – mondta a hírügynökségnek Chuck Wexler, a Police Executive Research Forum ügyvezető igazgatója.

Egyre kevesebben jelentkeznek rendőrnek, és egyre több rendőr vonul nyugdíjba vagy mond le óriási ütemben. Országszerte hiány van rendőrökből

– fogalmazott.

One Year Anniversary Demonstration For George Floyd's Death In New Yor
Demonstrator kneels/sit down for 9 minute 29 seconds to respect the departed soul of George Floyd on his first death anniversary at New York, USA, 25 May 2021. (Photo by Anik Rahman/NurPhoto) (Photo by ANIK RAHMAN / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Erősödik a gyűlölet a rendőrökkel szemben.
Fotó: Anik Rarhman

A probléma a nagyvárosokban is létezik, de különösen súlyos a kisebb településeken, amelyek nem tudják felvenni a versenyt a nagyobb helyek által kínált fizetésekkel és ösztönzőkkel.

Érdekesség viszont, hogy a Rice University felmérése szerint a bűnözési ráta nem változott az érintett településeken a rendőrség bezárása után sem, így a helyi önkormányzat vezetői elégedettek a helyzettel. Közéjük tartozik az illinois-i Washburn polgármestere. Az 1100 lakosú település 2021-ben oszlatta fel a rendőrőrsöt, és adta át a rendfenntartást a megyének. 

Nem sok változott azóta. A seriff hivatala nagyon készséges. Ez tetszik. Korábban nagyon ódzkodtam ettől a megoldástól, de úgy érzem, hogy számunkra megfelel 

– nyilatkozta Steve Forney.