Zárt ajtók mögött fogadta Narendra Modi indiai miniszterelnök a szombaton kezdődő G20-csúcstalálkozóra Újdelhibe érkező Joe Biden amerikai elnököt. A megbeszélésről szóló közlemény szerint az Egyesült Államok és India továbbra is elkötelezett az együttműködés mellett egy sor kérdésben, a demokratikus értékektől fogva, a félvezetők ellátási láncolatain, a távközlésen, a felsőoktatáson, a károsanyag-kibocsátás csökkentésén és a hajózási útvonalak hozzáférhetőségén át a kvantum-számítástechnika ügyével bezárólag.

BIDEN, Joe; MODI, Narendra
Fotó: MTI/EPA

A találkozón megerősítették, hogy támogatják India állandó tagságát az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

A közlemény szerint a két vezető úgy vélte, hogy a G20-csúcs célja a közös célok előmozdítása gazdasági téren, mindenekelőtt a többoldalú fejlesztési bankok alapos megreformálása és megerősítése. Ígéretet tettek az indiai miniszterelnök washingtoni látogatása idején kezdeményezett technológiai, ipari és védelmi együttműködés folytatására.

A szokásostól eltérően a megbeszélésről kizárták az amerikai sajtót. Bident érkezésekor ünnepélyes, bollywoodi stílusú fogadás várta Újdelhi repülőterén.

A két politikus júniusban találkozott legutóbb személyesen, amikor az Egyesült Államokba látogatott az indiai miniszterelnök. A mostani tárgyaláson Biden mellett Janet Yellen pénzügyminiszter és Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági főtanácsadója is részt vett. Indiai részről Szubrahmanjam Dzsaisankar indiai külügyminiszter és Adzsit Doval nemzetbiztonsági tanácsadó volt jelen.