A libanoni rendőrség szerdán az Izrael gázai légicsapásai ellen tüntetőkkel csapott össze Bejrútban, a libanoni amerikai nagykövetségnél. A biztonsági erők könnygázzal és vízágyúkkal oszlatták a több száz fős tiltakozó tömeget a nagykövetséghez vezető utcában.  

Demonstration held in Lebanon to condemn Israel and solidarity with GazaBEIRUT, LEBANON - OCTOBER 18: Security forces intervene with tear gas to Palestinian refugees and Lebanese during the demonstration in solidarity with Gaza and condemnation of Israel after protesters try to cross the barbed wire in front of the US Embassy in Beirut, Lebanon on October 18, 2023. (Photo by Houssam Shbaro/Anadolu via Getty Images)
Fotó: Getty Images

A feldühödött demonstrálók megpróbáltak áttörni az erősen őrzött nagykövetséget védő szögesdrótakadályon – számolt be róla egy szemtanú. Jake Nelson, a nagykövetség szóvivőjének közleménye szerint a tüntetők a nagykövetség környékén károkat okoztak, de a követség dolgozóinak és létesítményeinek nem esett baja. 

A szóvivő megköszönte a libanoni biztonsági erők gyors beavatkozását. Egyúttal ismételten óvatosságra és éberségre intette a Libanonban tartózkodó amerikai állampolgárokat. Korábban a Hezbollah több ezer támogatója tüntetett Izrael ellen Bejrút külvárosaiban. A több száz halálos áldozatot követelő gázai Al-Ahli kórháznál történt robbanást követően az Irán-barát síita szervezet szerdán hirdette meg az Izrael elleni harag napját. 

Az izraeli hadsereg szerint szerdán a Hezbollah rakétákkal lőtte Libanonból az izraeli állásokat. Az izraeli haderő pedig válaszcsapásokat mért a Hezbollah libanoni állásaira. 

Hosszú, nehéz háborúra számít Izrael, és már beszállt a libanoni Hezbollah is

Már biztos, hogy nem egynapos háborút hozott Izraelnek az ötven évvel ezelőtti jom kippuri háború évfordulójára időzített támadás. A harcok vasárnap tovább folynak, a miniszterelnök „hosszú és nehéz háborúra” számít, és bekapcsolódott a harcokba a libanoni Hezbollah szervezet is.