Közélet

Hosszú, nehéz háborúra számít Izrael, és már beszállt a libanoni Hezbollah is

Már biztos, hogy nem egynapos háborút hozott Izraelnek az ötven évvel ezelőtti jom kippuri háború évfordulójára időzített támadás. A harcok vasárnap tovább folynak, a miniszterelnök „hosszú és nehéz háborúra” számít, és bekapcsolódott a harcokba a libanoni Hezbollah szervezet is.

Izrael háborút vív, és nem egynapos fellángolás volt az Izrael ellen a palesztin ellenőrzésű Gázai övezetből szombaton intézett támadás. Vasárnap a harcok izraeli területeken folytatódtak, és Benjámín Netanjáhú miniszterelnök éjszakai tévébeszédében azt jövendölte, hogy hosszú és nehéz háború áll a megtámadott zsidó állam előtt. Veszélyes fejlemény, hogy a kölcsönös tűzcsapásokba bekapcsolódott a libanoni Hezbollah szervezet is. 

 

A szombaton reggel váratlanul indult támadás során több ezer rakétát lőttek ki Izrael déli és középső részére, és palesztin fegyveresek hatoltak át a gázai határon. Izrael válaszként légicsapásokat intézett a Gázai övezet ellen, és megkezdte a beszivárgott palesztin fegyveres csoportok felszámolását. A küzdelem során százak haltak meg, és ezrek szereztek sebesülést Izraelben és Gázában.

A támadásért már az első órákban az Irán támogatta gázai palesztin militáns szervezetek, a Hamász és az Iszlamista Dzsihád vállalt felelősséget, 

és kezdettől óriási veszély a konfliktus kiszélesedése.

A jom kippuri háborút, amelynek kirobbanását 50 évvel és egy nappal követte a mostani támadás, arab államok koalíciója indította.

A mostani háború már a kezdetén annyiban szélesedett, hogy Izrael libanoni területekre is tüzelt, viszonozva az onnan érkező ágyútüzet. A libanoni Hezbollah, amelyet szintén Irán támogat, közölte: valóban tüzeltek a Har Dov területre, egy 11 kilométer hosszú és 2,5 kilométer széles földcsíkra, amelyet Libanon és Szíria is magának követel, „szolidaritásban a palesztin ellenállással”. Az izraeli légierő válaszul a Hezbollah infrastruktúráját támadta.

 

Hatalmas máris a pusztítás, és nincs vége

Az izraeli légicsapások hatalmas pusztítást végeztek Gázában, ahol kezdetben a reggeli támadás hírére nagy ünneplést rendeztek a palesztinok. A hadsereg tájékoztatása szerint 426 célpontra mértek csapást. Köztük volt az a 14 emeletes épület Gáza városban, ahol a Hamász irodái voltak, lakások mellett. A helyi egészségügyi hatóság szerint Gázában már 256-an haltak meg, köztük 20 gyerek. A továbbiakban az sem zárható ki, hogy az izraeli hadsereg lerohanja Gázát.

Izraelben is legalább 250 a halálos áldozatok száma, de forog olyan becslés is, hogy több mint 300. Még az éjszaka is érkeztek a raléták, Askelonban egy kórházat ért találat. Az amerikai izraeli nagykövetség közösségimédia-posztja szerint a szombati támadás során mintegy száz katonát és civilt raboltak el a palesztinok. Izraeli katonai források szerint vasárnap reggel még mindig nyolc helyen folyt a harc a behatolók ellen, többek közt Szderótban. 

 

izraeli háború gáza övezet Izrael rakéta Hezbollah
Kapcsolódó cikkek