Közélet

Háborús lázban a megtámadott Izrael, a Hamász szerint ötezer rakétával lőtték

A Hamász katonai parancsnoka, Mohammed Deif bejelentette az Al-Aksza Vihar hadműveletet, és kijelentette, hogy a palesztin fegyveres csoport ötezer rakétával ellenséges állásokat, repülőtereket és katonai állásokat vett célba.

Rakéták özöne zúdult minden óvó előjel nélkül Izraelre szombaton reggel fél 7 körül kezdődően a szabbaton, a zsidó nagyünnepek utolsó napján, csaknem pontosan ötven évvel a meglepetésszerű, de rövid jom kippuri háború kezdete után, amelyben az arab országok Egyiptom és Szíria vezette koalíciója csaknem eltörölte a föld színéről a zsidó államot. 

Palestine Israel Conflict
Fotó: NurPhoto via AFP

Izraeli katonai források szerint a támadást az izraeli blokád alatt álló déli Gázai övezetet hatalma alatt tartó palesztin Hamász szervezet indította, és több ponton fegyveresek lépték át a határt – jelentette a The New York Times. A rakéták a támadás első órájában észak felé oly távolra hatoltak, mint a Tel-Avivtól mintegy 10 kilométerre fekvő Risón Lecijón, illetve az izraeli nemzetközi repülőtér közelében levő Ramla.

Az amerikai lap az izraeli mentőktől – akik sürgős véradományozásra szólították fel a lakosságot – úgy tudta, a rakétatámadásnak legalább egy nő áldozatául esett. A The Guardian szerint egy idős hölgy tisztázatlan körülmények közt veszítette életét, a lap négy áldozatról tud. Megerősítetlen előzetes jelentések, képek és videók szerint Szderót határvárosban fegyveresek nyitottak tüzet, katonákat és civileket megölve – írta a brit lap.

Rakétatalálat érte a Gázai övezettel északon szomszédos városokat, Askelónt és Javnét, sebesültekről számolt be az izraeli közszolgálati csatorna. Az övezet szomszédságában élőket felszólították, hogy tartózkodjanak az óvóhelyek közelében, mert attól tartanak, hogy Gázából behatoló terroristák jutottak Izrael területére. A miniszterelnöki hivatal jelentette, hogy a közeli órákban rendkívüli biztonsági tanácskozást hívtak össze a tel-avivi főhadiszálláson.

Más források szerint a közösségi médiában közzétett felvételeken az látható, amint palesztin fegyveresek járókelőket lövöldöznek Dél-Izrael utcáin. 

Izrael megtámadására szólította fel a muszlimokat a Hamász

A Hamász maga is megerősítette, hogy megtámadta Izraelt. Mohammed Deif, a szervezet katonai szárnyának főparancsnoka közleményt adott ki, amely szerint új műveletbe kezdett az iszlám egyik legszentebb helye, a jeruzsálemi történelmi óvárosban levő Al-Aksza-mecset felszabadítására. ahová az elmúlt hetekben az ünnepek miatt nőtt a zsidó látogatók száma, feszültséget okozva. Deif közölte, ez csak az első lépcsője a Hamász Izrael elleni megújított erőfeszítéseinek. 

Deif, bejelentve az Al-Aksza Vihar hadműveletet, kijelentette, hogy a palesztin fegyveres csoport ötezer rakétával ellenséges állásokat, repülőtereket és katonai állásokat vett célba.  

Ha van fegyvered, vedd elő. Itt az idő, hogy használd. Gyere elő teherautókkal, autókkal, baltákkal. Ma kezdődik a legjobb és legtisztességesebb történelem

– szólított fel. 

Jeruzsálemben is robbanások hallatszanak – CNN

A CNN jelentése szerint Jeruzsálemben szirénák és robbanások hallatszanak: valószínűleg érkező rakétákat semlegesítenek. 

A közösségi oldalakon közzétett videókon tűz látható, amely több épület közelében ütött ki a dél-izraeli Askelón városában. 

Az X-en közzétett felvételen látható, ahogy egy csoport fegyveres hatol be Izrael területére.

Izraeli Védelmi Erők: megtámadjuk a Hamászt Gázában

Az Izraeli Védelmi Erők nem sokkal ezelőtt bejelentette, hogy válaszul a reggeli támadásra, gázai célpontokat támad meg. Eddigi információk szerint a mai támadásokban legalább százan sérültek meg Izrael-szerte. Mintegy nyolcvan embert különböző fokú sérülésekkel szállítottak át a Soroka Egészségügyi Központba. A rehovoti Kaplan Medical Center bejelentette, hogy legalább 21 sebesültet kezelnek; köztük két ember állapota súlyos. A sebesültek egy részének lőtt, másoknak repeszek okozta sérülései vannak.

„Izrael megnyeri ezt a háborút” – mondja a védelmi miniszter

A CNN szerint Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter – órákkal azután, hogy a Hamász rakétákat lőtt ki és katonákat küldött Izrael területére szombaton kora reggel – kijelentette, hogy Izrael meg fogja nyerni ezt a háborút. Gallant azt mondta: „A Hamász ma reggel súlyos hibát követett el azzal, hogy háborút indított Izrael állam ellen. A védelmi erők csapatai minden helyszínen harcolnak az ellenség ellen. Felszólítom Izrael összes állampolgárát, hogy kövesse a biztonsági utasításokat. Izrael állam fogja megnyerni ezt a háborút.”

Nő a feszültség Ciszjordániában – menekülttáborban végeztek két palesztin fegyveressel az izraeli csapatok

Az elmúlt másfél évben megszaporodtak az erőszakos incidensek Ciszjordániában: az izraeli civilek és katonák elleni palesztin támadások szinte mindennapossá váltak az izraeli hadsereg éjszakai razziái után.

A Földön ötven helyszínen dúl fegyveres konfliktus, ennél közelebb még sosem volt egy új világháború

Szijjártó Péter szerint a világ minden táján dúló fegyveres konfliktusok blokkosodáshoz vezetnek és akár még világháborút is kirobbanthatnak.

 

Gázai övezet Askelon Izrael rakéta terrorista
Kapcsolódó cikkek