Közélet

Több száz gyereket evakuálnak Ukrajnában

Több mint ötszáz ukrán gyermek halt meg eddig Oroszország Ukrajna elleni teljes körű háborújában.

Az ukrán hatóságok 802 gyermek kötelező evakuálását rendelték el Herszon megye 23 településéről, amelyek rendszeres orosz támadásoknak voltak kitéve – jelentette be a reintegrációs minisztérium október 23-án. A gyerekek szüleikkel vagy törvényes gyámjaikkal hagyhatják el Beriszlav, Kahovka és Herszon körzetét a biztonságosabb régiókba – közölte a minisztérium a Telegramon.

Lviv Hosts The Unbroken Kherson Charity Art ProjectLVIV, UKRAINE - SEPTEMBER 10: A boy on a bicycle passes banners “Unbroken Kherson” and “Kherson is Ukraine” during “Unbroken Kherson” charity action on September 10, 2023 in Lviv, Ukraine. The project is aimed to raise funds for the inhabitants and servicepersons of Kherson. (Photo by Les Kasyanov/Global Images Ukraine via Getty Images)
Fotó: Getty Images

A kiürítést vonatokkal és autóbuszokkal ingyenesen hajtják végre, különösen Hmelnickij, Mikolajiv, Odessza és Lviv megyékbe. A közlemény szerint mintegy száz gyermeket szállásolnak el Ivano-Frankivszk megyében – írja a The Kyiv Independent. A hatóságok minden evakuált civilnek támogatást, menedéket, humanitárius segélyt és pszichológiai segítséget nyújtanak – tette hozzá a minisztérium.

Az ukrán fegyveres erők 2022 novemberében felszabadították Herszont és más regionális településeket a Dnyeper folyó nyugati partján. Az orosz erők a keleti partra szorultak, ahonnan azóta is lövik a a visszaszerzett területeket, a támadásoknak rendszeresen polgári áldozataik és sebesültjeik is vannak. A Children of War adatbázisa szerint 

több mint ötszáz ukrán gyermek halt meg, és 1138 sebesült meg Oroszország Ukrajna elleni teljes körű háborújában.

 

A háború miatt az ukrán gyerek még ukránul se tud megtanulni – UNICEF

Egyre kevesebb a hely, ahol a gyerekek biztonságban tanulhatnak. Az UNICEF kutatása szerint a támadások miatt a gyermekek harmada tud bejárni az óráira.

 

orosz-ukrán háború evakuálás gyermek
Kapcsolódó cikkek