Yon Suk Yeol dél-koreai elnök elfogadta Kim Kju-hjon, a Nemzeti Hírszerző Szolgálat igazgatójának lemondását; két másik fontos tisztviselő is lemondott – közölte az ügynökség.

KIM Dzsong Un
Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (j3) és lánya, Kim Dzsu E (b2) fotózáson vesz részt az ország sikeres műholdfellövése alkalmából Phenjanban november 23-án. Észak-Korea november 21-én pályára állította saját fejlesztésű katonai műholdját.


A helyi sajtó találgatásai szerint a lemondások az ügynökséget június óta sújtó vezetési problémákkal kapcsolatosak; a bejelentésre azt követően került sor, hogy Észak-Korea felgyorsította fegyverprogramjainak fejlesztését. 

Phenjannak a hét elején sikerült pályára állítania első katonai kémműholdját.

A kilövéssel Észak-Korea megszegte az ENSZ-megállapodást.

Dél-Korea már korábban figyelmeztette Phenjant, hogy bármilyen rakéta kilövése megszegné az ENSZ-szel kötött megállapodását, Észak-Korea mégis a kilövés mellett döntött.

Kim Kyou-hyun diplomatát, aki korábban nemzetbiztonsági tanácsadó-helyettesként dolgozott, 2022 májusában nevezték ki a hírszerzés igazgatójává, miután Yoon Suk Yeol elnök átvette a hatalmat. Az elnöki hivatal szerint Kim az új dél-koreai kormány beiktatását követő időszakban visszaállította a szervezet hírnevét.