Észak-Korea rakétát bocsátott fel, amely egy kémműholdat állított Föld körüli pályára – jelentette be a KCNA észak-koreai hírügynökség. Nem sokkal a hivatalos megerősítés előtt a dél-koreai hadseregre már jelezte, hogy kilőttek egy rakétát Észak-Koreában, de még nem tudták megerősíteni, hogy kémműholdat szállított-e, vagy hogy egyáltalán sikeresen kiért a rakéta az űrbe.

Fotó: AFP

Phenjan kedden arról értesítette Japánt, hogy november 22. és december 1. között saját fejlesztésű katonai műholdjának pályára állítását tervezi. Ehhez képest már kedden végrehajtotta a műveletet. A rakétát az északnyugati Tongcsang-ri városnál található kísérleti telepről indították el helyi idő szerint este 10 óra 43 perckor.

A sikeres felbocsátásnak köszönhetően nőni fog az ország harckészültsége – hangsúlyozta a KCNA, amely szerint Phenjan „szuverén joga” növelni katonai erejét az amerikai vezetésű űrmegfigyelési rendszerrel szemben.

A jelentés szerint a rakétaindítást Kim Dzsongun észak-koreai vezető is figyelemmel kísérte. A hírügynökség hozzátette, hogy Phenjan további műholdak indítását tervezi a közeljövőben. Phenjan már májusban és augusztusban is próbálkozott a felbocsátással, akkor sikertelenül. Szöul óva intette Phenjant a kísérlettől, mondván, hogy azzal megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának Észak-Korea ballisztikus rakétaprogramját betiltó határozatait.

A rakétát meglehetősen feszült időben lőtték ki, ugyanis nemrég az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán is kifejezte szándékát, hogy fokozni szeretnék katonai készültségüket Észak-Korea ellen. Abban is egyetértettek, hogy az Észak-Korea és Oroszország között erősödő katonai együttműködés egyre aggasztóbb és veszélyesebb.