Közélet

Már az orosz lakosok is véget vetnének a háborúnak

Egy kutatás szerint az oroszok többsége kivonná katonáikat Ukrajna területéről anélkül, hogy elérnék eredeti céljaikat.

Új mélypontra került Oroszországban az Ukrajna ellen vívott háború támogatottsága, egy kutatás szerint ugyanis az oroszok többsége véget akar vetni a konfliktusnak.

Fotó: AFP

Az oroszok többsége támogatja a csapatok kivonását Ukrajnából a háború „céljainak elérése nélkül” – számolt be róla a The Independent a Verstka független orosz hírügynökségre hivatkozva. Az is kiderült, hogy a polgárok a háborút tartják életük legfontosabb és legnegatívabb körülményének, és azt szeretnék, ha a lehető leggyorsabban véget érne.

Ezzel egy időben Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője azt nyilatkozta, hogy

Ukrajna hiányt szenved a légvédelmi irányított rakétákból, majdnem két év alatt felélte a készleteit.

Ukrajna a 2022. februári orosz támadás óta nagymértékben támaszkodott nyugati szövetségesei katonai és pénzügyi segítségére, de a politikai viszályok miatt az idei év jelentősebb segélycsomagjainak folyósítása elmaradt. Ihnat azt mondta az ukrán televíziónak, hogy Ukrajna „jelentős rakétatartalékot” használt fel, hogy megvédje magát a közelmúltbeli támadások ellen, és hozzátette: „egyértelmű, hogy hiány van a légvédelmi irányított rakétákból”.

Erre megoldás lehet, hogy a Fehér Ház tisztviselői több kockázatitőke-társaság, valamint technológiai és védelmi iparágak vezetőivel találkoztak, hogy megerősítsék a Biden-kormányzat érdeklődését aziránt, hogy Ukrajna hozzáférhessen élvonalbeli amerikai felszerelésekhez.

 

oroszország ukrajna háború Putyin
Kapcsolódó cikkek