A fővárosi közlekedők kétharmada nem tudja elképzelni közösségi közlekedés nélkül az életét, és az utazók átlag havi 19 napon veszik igénybe a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szolgáltatásait – derül ki a társaság legfrissebb, ezer fő megkérdezésével készült reprezentatív felmérésből. A kutatás a Budapesten vagy az agglomerációban élők és rendszeresen közösségi közlekedést használók véleményére volt kíváncsi.

A közösségi közlekedést rendszeresen használók 93 százaléka volt elégedett a szolgáltatás elérhetőségével, 92 százalék a BKK munkatársaival és 91 százalék az utastájékoztatással.

Fotó: BKK/Nyirő Simon

A felmérésből az is kiderült, hogy a fővárosban közösségi közlekedők közül több mint 40 százalék rendszeresen, a hónap nagy részében (több mint 19 napon), 24 százalékuk pedig havi 26 vagy annál is több napon valamilyen BKK-járattal jut el az úti céljához, de azt is megtudhattuk, hogy 

a közlekedők közel 40 százaléka napi két alkalommal, 13 százalékuk háromszor, míg közel 30 százalék naponta négyszer is a közösségi közlekedést választja.

A kutatás szerint a metrókkal (93 százalék) és a villamosokkal (88 százalék) a leginkább elégedettek a budapestiek, majd a buszok (85 százalék) és a trolik (83 százalék) következnek, a legkevésbé kedveltek pedig a MÁV–HÉV (77 százalék) járati.

A főként autót használók közül is úgy nyilatkozott 59 százalék, hogy a jövőben gyakrabban felszállna a BKK-járataira. Számukra az átszállások számának csökkentése és a gyorsuló utazások jelenthetnek ösztönzőt.

Az összes megkérdezett szerint pedig az új, modern buszok számának növelésével válna még megbízhatóbbá a szolgáltatás. 

A válaszadók több mint háromnegyede egyébként elégedett a társaság tavalyi fejlesztéseivel: 

a megújult M3 metróval, az új autóbuszokkal, trolibuszokkal, valamint a Lánchíd felújításával.

A kutatásból megtudhattuk azt is, hogy azok kombinálják legszívesebben a különböző közlekedési módokat, akik legtöbbször biciklivel utaznak, vagy gyalogolnak. A rollert használók jellemzően hetente, az autóval járók pedig hetente vagy ritkábban használnak közösségi közlekedést.