Kedden is folytatódott az Eiffel-torony dolgozóinak sztrájkja, így a turistalátványosság már zsinórban a második nap nem nyitott ki. Miközben az Eiffel-tornyot működtető Société d’exploitation de la Tour Eiffel (Sete) fő részvényese, a párizsi önkormányzat nem hajlandó tárgyalni, a szakszervezetek az építmény gazdasági vezetése ellen tiltakoznak – közölte a CGT szakszervezet az AFP hírügynökséggel.

A látványosság hétfői bezárása több ezer, jórészt külföldi látogatót ért váratlanul. A 2023-as összesítés szerint a külföldi turisták teszik ki az Eiffel-torony látogatóinak nyolcvan százalékát.

Fotó: AFP

A szakszervezetek azt követelik öt hónappal a párizsi olimpia előtt  (július 26.–augusztus 11.), hogy az önkormányzat változtasson a Sete számára „tarthatatlan” modellen. Szerintük 

a városháza mindenáron és rövid távon a nyereségességre törekszik, s arra kérik a vezetést, hogy inkább biztosítsa az emlékmű és az azt kezelő vállalat hosszú távú jövőjét.

Legutóbb december 27-én, a tervező Gustave Eiffel halálának századik évfordulóján tartottak munkabeszüntetést a dolgozók az épületben. Az Eiffel-torony gazdasági egyensúlya – amelyet 2023-ban többen, 6,3 millióan kerestek fel, mint a koronavírus-járvány előtt –, még mindig nem tért vissza a pandémia következtében 2020-ban és 2021-ben elkönyvelt 120 millió eurós bevételkiesés miatt.

A Sete-et 2021-ben 60 millió euróval feltőkésítették a helyzet javítása érdekében, de a bevételkiesés mellett 130 millió eurós többletköltséget okoznak a jelenleg zajló festési munkálatok az Eiffel-tornyon.