Nemzetközi gazdaság

Újra látogatható az Eiffel-torony

A második világháború óta most volt a legtovább zárva a látványosság, kilenc hónapja láthatták utoljára a turisták. A kimaradás miatt az üzemeltető Sete 60 millió eurós segélyt vár a kormánytól.

Az Eiffel-torony pénteken nyitja meg újra a kapuit a látogatók előtt, ám a távolságtartási szabályok miatt csak napi 13 ezer turistát fogad, ami a korábbi kapacitás fele nagyjából – írja a France24.

Fotó: Manuel Cohen

A látogatást tovább korlátozza a francia kormány rendelete, melynek értelmében számos más létesítménnyel egyetemben az Eiffel-torony is csak az oltottak vagy a negatív teszttel rendelkezők számára lesz látogatható jövő hét szerdától.

A korai jegyfoglalási adatok alapján változik a tornyot megtekintők összetétele, szinte teljesen elmaradnak a brit és ázsiai turisták, az amerikaiak száma 15 százalékra mérséklődik, miközben a látogatók több mint fele francia lesz és többen érkeznek Spanyolországból és Olaszországból.

A párizsi önkormányzat megbízásából a tornyot üzemeltető Sete – melynek bevételei 2020-ban 75 százalékos zuhanást követően 25 millió euróra zuhantak – nehéz anyagi helyzetbe került és 60 millió eurós segélyt vár a kormánytól. A látványosság legújabb, összességében huszadik újrafestése is problémákba ütközött, miután egészségre káros ólmot találtak a helyszínen, így azt le kellett állítani. A látványosság bizonyos részeit állványzat és védőhálók csúfítják el. A festést várhatóan ősszel kezdik újra.

turizmus Eiffel-torony Franciaország Párizs
Kapcsolódó cikkek