Kilőtték kedd este azt a medvét, amely korábban Liptószentmiklóson megsebesített öt embert – közölte Tomás Taraba szlovák környezetvédelmi miniszter a közösségi oldalán.

View,Of,A,Bear,That,Lives,In,A,Pit,At
medve
Ezer és háromezer egyed köré becsülik a szlovákiai medvepopulációt
Fotó: Shutterstock (illusztráció)

A napokban több medvetámadás is történt Szlovákiában. Március 16-án a liptószentmiklósi járásbeli Déménvölgy (Demanovská Dolina) község területén két embert üldözőbe vett egy medve. Egy férfire épségben bukkantak rá, egy nőt pedig holtan találtak meg. A szlovák mentőszolgálatok szerint a nő halálát nem a medve okozta, hanem hogy lezuhant menekülés közben. Két nappal később újabb medvetámadás történt, mely öt ember sérülését okozta. Az eset után egy 49 éves nőt és egy 72 éves férfit kórházba kellett szállítani vasárnap, míg egy 10 éves lány és két felnőtt sértetlenül megúszta a találkozást.

A környéken már többször is riadalmat okozó vadállatot biometrikus azonosításra alkalmas drón segítségével találták meg, majd lőtték ki. Áldozatai közül a 10 és 72 év közötti sérültek harapásokat, illetve karmolásokat szenvedtek, egyikük csaknem elvesztette egyik szemét, de már mindannyian elhagyhatták a kórházat.