Extra

Újabb medvetámadás történt Szlovákiában

A medve Liptószentmiklóson támadt rá egy öttagú társaságra, alig egy nappal egy másik medvetámadás után.

Napokkal az előző incidens után újabb medvetámadás történt Szlovákiában, mely öt ember sérülését okozta. Az eset után egy 49 éves nőt és egy 72 éves férfit kórházba kellett szállítani vasárnap, míg egy 10 éves lány és két felnőtt sértetlenül megúszta a találkozást.

Close,Up,Of,Bear,Claws
Fotó: Shutterstock

A Liptószentmiklóson történt támadás után a hatóságok arra kérték a helyi lakosokat, hogy ne hagyják el a lakott területeket, mivel a támadó medve továbbra is szabadon van, noha fegyveres járőrök vadásznak rá.

A támadás egy nappal azután történt, hogy az Alacsony-Tátrában egy medve megölt egy 31 éves fehérorosz nőt. Ugyanakkor 

a szlovák mentőszolgálatok szerint a nő halálát nem a medve okozta, hanem hogy lezuhant menekülés közben.

A The Guardian összefoglalója szerint a javuló környezetvédelmi szabályozás Kelet-Közép-Európában a rendszerváltás óta a medvék visszatéréshez vezetett a Kárpátokban. Ezért az utóbbi években Szlovákiában is egyre gyakoribbak a medvetámadások.

A szlovák kormány szeretné a medvéket levenni a veszélyeztetett fajok listájáról, és vasárnap Filip Kuffa környezetvédelmi miniszter egy olyan törvényjavaslatot vázolt fel, amely bizonyos esetekben lehetővé tenné a medvék megölését. Szlovákia pedig Romániával karöltve uniós szinten is szeretné levetetni a medvéket a veszélyeztetett fajok listájáról. 

 

medve veszélyeztetett faj Szlovákia
Kapcsolódó cikkek