Közélet

Az izraeli háború miatt marad el az irodalmi díjátadó

A Hamász iszlamista palesztin szervezet és Izrael közötti háború októberi kezdete óta számos PEN-tag bírálta a szervezetet, amiért az a jelek szerint Izraelt támogatja, és nem veszi elég komolyan a palesztin írók és újságírók elleni atrocitásokat.

Lemondta idei irodalmi díjátadóját a PEN America, miután számos író visszalépett a jelöléstől az írószövetségnek a gázai övezeti háborúra adott reakciói miatt. A szólásszabadság védelmére alakult írószövetség helyi idő szerint hétfőn közölte, hogy a díjra jelölt hatvanegy író és fordító közül huszonnyolc úgy döntött, hogy visszavonja a könyvét a versenyből.

New,York,,Ny,-,August,19,,2022:,Siri,Hustvedt,Speaks
Elmarad április végén az irodalmi díjátadó / Fotó: Shutterstock

A Hamász iszlamista palesztin szervezet és Izrael közötti háború októberi kezdete óta számos PEN-tag bírálta a szervezetet, amiért az a jelek szerint Izraelt támogatja, és nem veszi elég komolyan a palesztin írók és újságírók elleni atrocitásokat. Márciusban több köztiszteletnek örvendő író, közöttük Naomi Klein és Michelle Alexander is nyílt levélben kritizálta a PEN Americát, amiért az nem nyújtott semmilyen támogatást a palesztin íróknak.

A levél szerint a PEN elárulta a mindenkit megillető béke és egyenlőség, valamint a világban bárhol élő írók szabadsága és biztonsága iránti elkötelezettségét. Az állításokra válaszolva a PEN közölte: a gázai írók oldalán áll, azonnali tűzszünetet sürgetett, és segített létrehozni egy százezer dolláros segélyalapot a palesztin írók támogatására.

Az április 29-re tervezett irodalmi díjátadó lemondását bejelentve Clarisse Rosaz Shariyl, a PEN America irodalmi programfőnöke sajnálatát fejezte ki az írók döntése miatt, és hozzátette: tiszteletben tartják az írók döntését, akár visszalépnek a jelöléstől, akár nem. A néhai Jean Stein amerikai írónő hagyatékának kezelői felszólították a PEN Americát, hogy a nevében ajándékozzák az írónő által adományozott, a legjobb könyvnek járó 75 ezer dollárt 

a Palesztin Gyermekeket Segítő Alapnak, miután a díj tíz várományosa közül kilenc visszalépett.

A Jean Stein hagyaték és alapítvány kezelői, Katrina Vanden Heuvel, Wendy Vanden Heuvel és Bill Clegg, hangsúlyozták, hogy Jean Stein a palesztinok jogainak heves védelmezője volt, aki palesztin írók műveit jelentette meg, támogatta és népszerűsítette a palesztin írókat és képzőművészeket.

Kiderült, hogy mit találtak el az izraeli válaszcsapással Iránban

Műholdfelvételek tanúsága szerint egy orosz gyártmányú légvédelmi üteg radarját találta el az izraeli válaszcsapás Iránban a múlt héten.  A támadást követően iráni tisztviselők többször is tagadták, hogy bármilyen kár keletkezett volna. Iszfahán stratégiai jelentőségű városnak számít, ahol katonai bázisok találhatók, és a hadsereg elitegységének, a Forradalmi Gárdának is van támaszpontja.

 

 

PEN America izraeli háború díjátadó
Kapcsolódó cikkek