Ugyan az újonnan épülő Kalocsa–Paks Duna-híd műszaki átadására még május végéig várni kell, és a hídhoz vezető utak építési munkálatai is a Duna mindkét oldalán folyamatban vannak, a hídnak már hivatalosan nevet adtak – írja a Kalohirek.

Döntött Lázár János: ez lesz a hivatalos neve a Kalocsa–Paks közötti új Duna-hídnak

A kalocsai hírportál emlékeztet rá, hogy a fiatal helyi építészmérnökök által alapított Kalocsai Építészeti, Értékvédelmi, Urbanisztikai Társaság (K.arc) Lázár János építési és közlekedési miniszternél még tavaly októberben kezdeményezte, hogy a város és a térség fejlődését nagyban befolyásoló Kalocsa–Paks Duna-hidat Tomori Pál egykori kalocsai érsekről nevezzék el. 

A kezdeményezés pedig nyitott fülekre talált a miniszternél, így az átkelő Tomori Pál nevét fogja viselni.

A hír hallatán megkeresték a kalocsai származású Horváth Bálint építészmérnököt, a K.arc alapítóját.

Múlt év szeptemberben indítottuk el online kampányunkat, melynek célja az volt, hogy a hamarosan átadásra kerülő új Duna-híd Kalocsa és Paks között a Tomori Pál híd nevet viselje. Igyekeztünk a kalocsai közönség megszólítása mellett a városban közismert, köztiszteletnek örvendő személyiségeket közvetlenül is megszólítani. Megkeresésünkre elsőként dr. Meszlényi Rózsa, a Tomori Pál Főiskola alapító rektor emeritája válaszolt, aki azt írta: Főiskolánk már húsz éve (jelenleg is) Tomori Pál nevét viseli

közölte a kezdeményezés egyik elindítója, hozzátéve, hogy a névválasztást a kalocsai közönség a karckalocsa.hu onine felületükön több mint kétezer lájkkal támogatta. 

Ilyen előzmények után nagy örömmel fogadtuk, hogy az elmúlt év októberében benyújtott előterjesztésünket a hivatalos értesítés szerint is elfogadták, a híd a Google térképén már az új nevével, Kalocsa–Paks Duna-híd (Tomori Pál híd) szerepel.

A lap felidézi, hogy még 2015-ben döntött a kormány a Kalocsa és Paks között létesítendő új dunai híd megépítéséről, melynek alapkövét végül 2021. június 10-én tették le. Az új Duna-hídnak köszönhetően Kalocsa és az M6 autópálya, valamint Kalocsa és Paks között a menetidő hozzávetőlegesen 15 percre csökken. Az ÉKM beruházásában, valamint a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésében megvalósuló híd és a hozzá kapcsolódó úthálózat fejlesztésének összértéke nettó 92 milliárd forint. A híd a huszadik átkelő lesz a Dunán, átadására várhatóan június elején kerülhet sor.

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

Sokat kellett rá várni, de végre megtörtént: kihirdették a győztest, és kiderült, ki építheti meg az új Duna-hidat Mohácsnál. Minden idők egyik legnagyobb összegű beruházásáról van szó, de sokkal több minden épül majd meg, mint pusztán a 21. dunai átkelő Magyarországon. Itt van minden részlet, mit kell tudni az új Duna-hídról.