Közélet

Fontos orosz radarrendszert lőtt ki az ukrán hadsereg – videó

A radarrendszer egyszerre kétszáz célpont észlelésére volt képes. Az ukrán támadás a hírszerzés és a gyalogság közös hadművelete volt.

Ukrajna nagy csapást mért egy orosz Podlet-K1 radarállomásra – jelentette be az ukrán Felderítő Főcsoportfőnökség (HUR). A támadás a katonai hírszerző ügynökség és a 15. különálló tüzérségi felderítő dandár közös hadművelete volt. 

hadisegély, ukrajna, ukrán
Fontos orosz radarrendszert lőtt ki az ukrán hadsereg / Fotó: AFP

A Podlet-K1 egy modern mobil radarrendszer, melyet alacsony és rendkívül alacsony magasságban lévő légi célpontok észlelésére terveztek – írja a The Kyiv Independent. A HUR szerint a támadás az állomás antennaoszlopát és dízelgenerátorát érte. Az ügynökség nem közölt további részleteket a támadásról vagy a károkról.

A rendszer állítólag 5 millió dollár (1,8 milliárd forint) értékű, és egyszerre akár kétszáz célpontot is képes észlelni.

„A Podlet radarállomás egy viszonylag új orosz fejlesztés, 2015-ben kezdték el terjeszteni a hadseregben – írta a HUR a Telegramon. – Ezt a rendszert az ellenség arra használta, hogy észlelje és továbbítsa a célkoordinátákat az orosz S–300/S–400 légvédelmi rakétarendszerekhez” – tették hozzá.

Eközben Oroszország három ukrán térségben támadott energetikai létesítményeket szombaton, legalább egy ember megsérült – közölte Herman Haluscsenko ukrán energiaügyi miniszter. Az orosz csapások a közép-ukrajnai Dnyipropetrovszk régiót, valamint Lviv és Ivano-Frankivszk nyugati térségeit célozták.

 

orosz-ukrán háború oroszország HUR ukrajna radarrendszer
Kapcsolódó cikkek