Közélet

A kocka el van vetve - Izrael támadni fog

A zsidó állam már döntött, megtorolja az iráni rakétatámadást – mondta David Cameron brit külügyminiszter az izraeli látogatásán. Ez az eddigi legkonkrétabb figyelmeztetés.

Úgy tűnik, Izraelt hiába szólította fel a globális politikai elit, illetve a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezetője önmérsékletre, Tel-Avivban már döntöttek, lesz válasz. 

A kérdés most az, hogy a bosszú mennyire lesz véres?

HANDOUT - 17 April 2024, Israel, Jerusalem: Israeli's President Isaac Herzog (C) welcomes Annalena Baerbock (L), Germany's Foreign Minister, and David Cameron (R), UK's Secretary of State, ahead of a meeting at a hotel in Jerusalem Photo: Maayan Toaf/GPO/dpa - ATTENTION: editorial use only and only if the credit mentioned above is referenced in full (Photo by Maayan Toaf / GPO / dpa Picture-Alliance via AFP)
Annalena Baerbock német külügyminiszter, Isaac Herzog izraeli elnök és David Cameron (B-J)
Fotó: AFP

Folytatódik a sor

Először a damaszkuszi nagykövetség, majd a hétvégi iráni légi csapás – egyre inkább úgy tűnik, a sor folytatódni fog, ugyanis a brit külügyminiszter izraeli látogatásán határozottan jelentette ki, hogy Izrael megbosszulja az atrocitást, hogy megőrizze elrettentői hitelességét – írja a Reuters. 

Egyértelmű, az izraeliek úgy döntöttek, cselekednek. Csak remélni tudjuk, hogy ez nem jár jelenős eszkalációval

– hangsúlyozta Cameron Jeruzsálemben.

A nemzetközi diplomácia közben abban bízik, hogy az Irán elleni új gazdasági szankciók segítenek rávenni Izraelt, hogy korlátozza a megtorlást. Cameron azt mondta, hogy Nagy-Britannia összehangolt szankciókat szeretne látni Irán ellen a G7 részéről.   

Izrael várhatóan Benjamin Netanjahu miniszterelnök háborús kabinetjének ülésén tárgyalja meg a konkrét lépéseket.

Korábban Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter azt mondta, hogy az Egyesült Államok szankciókat alkalmaz és szövetségeseivel együttműködve továbbra is megzavarja Irán „rosszindulatú és destabilizáló tevékenységét”.
Josep Borrell, az külpolitikai főképviselője szerint egyes tagállamok az Irán elleni szankciók szigorítását kérték.

Egyre kényelmetlenebb

A nyugati országok és az Egyesült Államok, amelyek kezdetben határozottan támogatták Izrael Hamász elleni hadjáratát, egyre kényelmetlenebbül érzik magukat a civil áldoztok magas száma miatt, és azonnali tűzszünetet követelnek – írja a Reuters. A dolgok azonban nem ebbe az irányba mennek, főként, ha Izrael valóban megtámadja Iránt, ugyanis az újabb iráni választ is borítékolni lehet.

 Izrael kitart amellett, hogy teljesen megsemmisítse a Hamászt.

Közben, a harcok radikalizálódása, és az eszkaláció veszélye mellett még az éhínség is fenyeget a térségben, a segélyszervezetek szerint az élelmiszer- és gyógyszerkészletek még mindig nem elegendőek ahhoz, hogy elkerüljék a humanitárius katasztrófát.

 

 

miniszterelnök várható háborús légicsapás
Kapcsolódó cikkek