Közélet

Az EU külügyi vezetője rendkívüli egyeztetést hívott össze az iráni támadás miatt

Az EU külügyi vezetője szerint a megbeszélés célja, hogy hozzájáruljanak a térség deeszkalációjához és a nemzetközi biztonságához.

Josep Borrell, az külügyi és biztonságpolitikai főképviselője keddre rendkívüli videóértekezletet hívott össze a közel-keleti fejlemények miatt, amelyen a tagállamok külügyminiszterei vesznek részt – írta Borell az X-en. Az EU külügyi vezetője szerint a megbeszélés célja, hogy hozzájáruljanak a térség deeszkalációjához és a nemzetközi biztonságához.

Press conference on the EU Naval Force (EUNAVFOR) Operation Aspides
Fotó: AFP

Szombat este Irán megtámadta Izraelt: az első hírek még több tucatról szóltak, később kiderült, hogy valójában 300 drónt és több rakétát is kilőttek a mintegy kétezer kilométerre lévő országból. Az eset közvetlen előzménye, hogy április 1-jén izraeli erők légicsapást mértek az iráni damaszkuszi nagykövetség épületére, és megölték az Iráni Forradalmi Gárda több tisztjét.

Az izraeli hadsereg éjszaka bejelentette, hogy fegyveres erői lelőtték Irán drónjainak és rakétáinak több mint 99 százalékát, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap reggel pedig megesküdött, hogy országa győzelmet fog aratni. A közel-keleti fejleményekre Orbán Viktor és Szijjártó Péter is reagált. 

Az elemzők szerint a perzsa állam kimért akciót hajtott végre, amivel elkerülte az arcvesztést, de az ország további szankciókkal nézhet szembe. Könnyen előfordulhat, hogy a keddi egyeztetésen is szóba kerülnek a büntetőintézkedések.

Izrael hamarosan dönt a válaszcsapásról

A hamarosan összeülő izraeli haditanács felhatalmazást kapott, hogy döntsön az izraeli válaszlépésekről, amelynek tagjai között van Benjamin Netanjahu miniszterelnök, Yoav Gallant védelmi miniszter és Benny Gantz miniszter található meg. Az előzetesen kiszivárgott hírek szerint Izrael szövetségesei, köztük az Egyesült Államok is, arra törekszenek, hogy a zsidó állam visszafogottságot tanúsítson az iráni csapást követően.

 

Josep Borrell közel-kelet irán izraeli háború Európai Unió
Kapcsolódó cikkek