Közélet

Katalin hercegné különleges kitüntetést kapott III. Károlytól

III. Károly a brit Becsületrend tagjává avatta a walesi hercegnét. Katalin hercegné az első, aki királyi családtagként ilyen elismerést kap.

A walesi hercegnét különleges kitüntetésben részesítette III. Károly brit király: a közszolgálatban eltöltött évek elismeréseként a brit Becsületrend tagjává avatták. Katalin hercegné a művészet, a tudomány, az orvostudomány és a közszolgálat terén elért kiemelkedő teljesítmények elismerése céljából kapja a kitüntetést. Katalin az első, aki királyi családtagként ilyen kitüntetést kap.

The Princess Of Wales Opens Evelina London's New Children's Day Surgery UnitLONDON, ENGLAND - DECEMBER 05: Catherine, Princess Of Wales attends the opening of Evelina London's new children's day surgery unit on December 05, 2023 in London, England. (Photo by Chris Jackson/Getty Images), Katalin, hercegné
Katalin hercegné különleges kitüntetést kapott III. Károlytól / Fotó: Getty Images

Több forrás szerint a kitüntetés III. Károly személyes köszönetnyilvánítása Katalin korona iránti hűséges szolgálatáért. A walesi hercegné a Kiráyi Fényképészeti Társaság és a Nemzeti Arcképtár védnöke, és több fotóprojektet is inspirált – írja a The Daily Mail.

A Becsületrendnek többek között David Attenborough, Judi Dench, Ian McKellen és Maggie Smith is a tagja.

A rendet még V. György alapította, hogy ezzel megtisztelje azokat, akik kiemelkedő teljesítményt érnek el művészeti világban. Vilmos herceget is kitüntetésben részesítették: a Legtiszteltebb Fürdő Rend nagymesterévé nevezték ki, ezzel saját apja nyomdokaiba lépett. 

Katalin hercegné nemrég bejelentette, hogy rákkal diagnosztizálták. A bejelentést olyan médiavihar előzte meg, ami általában énekesek és színészek körül szokott kialakulni. Biztonsági elemzők szerint viszont a jelenséget nem csak az egészségügyi állapotát övező fokozott figyelem váltotta ki, hanem szervezett médiakampány is, melyhez egy orosz dezinformációs csoportnak is köze lehetett.

 

katalin hercegné III. Károly egyesült királyság becsületrend kinevezés
Kapcsolódó cikkek