Brit biztonsági kutatók szerint egy orosz dezinformációs csoportnak is köze lehet ahhoz a médiajelenséghez, mely megelőzte Katalin walesi hercegné betegségével kapcsolatos bejelentését. A feltételezés szerint az orosz csoport segített felerősíteni és növelni a Katalin egészségügyi állapotával kapcsolatos összeesküvéseket, melyek főleg a különböző közösségi platformokon jelentek meg.

Katalin pár napja jelentette be rákos megbetegedését, állapota viszont stabil / Fotó: AFP

Katalin walesi hercegné a múlt hét végén jelentette be egy videóüzenetben, hogy rákos megbetegedést diagnosztizáltak nála. Még januárban esett át egy tervezett hasüregi műtéten, az ezt követő vizsgálatok mutatták ki a betegséget, mely miatt most Katalin kemoterápiás kezelést kap; állapota egyelőre stabil és egyre erősebbnek érzi magát.

A bejelentést megelőző napokban azonban érezhetően megnövekedtek az egészégügyi állapotát övező teóriák és álhírek, melyek főként a közösségi médiában kaptak szárnyra. Az ezeket az adatokat elemző brit biztonsági elemzők azt állítják, hogy

egyértelmű jelei voltak annak, hogy egy összehangolt médiakampány zajlott Katalin támogatására és kritizálására egyaránt.

A kutatók szerint ez összhangban van egy orosz dezinformációs csoport korábbi mintáival.

A szóban forgó híreszteléseket gyártó csoport olyan tartalmakat is közzétett, melyek például ellenezték, hogy Franciaország támogatja Ukrajnát; ez szélesebb nemzetközi összefüggést sugall a királyi család körüli pletykáknak. Ez a sajátos külföldi befolyási hálózat jelentős múltra tekint vissza ezen a területen – írja a BBC. Az orosz csoport által terjesztett hírek minden mesterséges lökés nélkül is több millió nézettséget és lájkot halmoztak fel, az algoritmusok pedig csak felerősítették a walesi hercegné körüli médiavihart.

Martin Innes, a Cardiffi Egyetem Biztonsági, Bűnügyi és Hírszerzési Innovációs Intézetének igazgatója azonban azt állítja, hogy kutatói 

szisztematikus kísérleteket találtak arra, hogy tovább fokozzák a Katalinnal kapcsolatos pletykák hullámát.

Innes és kutatói azonosították azt az orosz csoportot, akik részt vehettek ebben a médiajelenségben. Nem állami szervről van szó, hanem olyan csoportról, aminek tagjait nemrégiben azért szankcionálta az Egyesült Államok, mert szerintük egy álhíreket terjesztő „rossz befolyási kampány” részesei voltak. Módszerük pedig, hogy nagy feneket kerítenek egy már létező hírnek, megtűzdelve szintén valós vitákkal és kételyekkel – Innes szerint ez nagyon hatékony módszer, ugyanis nehéz követni, mint felfedezni, hogy egy álhírt a semmiből hoztak létre.

Ezzel a módszerrel el tudják téríteni a híreket, még több zavart okozva az olvasókban.

Nehéz egy felelőst megnevezni az ilyen bomlasztó tevékenységekért, még nehezebb őt vagy őket egy adott csoporthoz, szervezethez vagy államhoz rendelni. Nem Katalin hercegné az első, aki önhibáján kívül hasonló médiavihar, hiszen idén már Taylor Swiftről is gondolták, hogy a Pentagon ügynöke és tagja egy titkos kormányzati összeesküvésnek, amelynek célja, hogy Joe Biden megnyerje az elnökválasztást. Viszont kiemelt, társadalomban betöltött szerepe miatt Katalin könnyen a címoldalakra tud kerülni egy álhír miatt is, az emberek pedig rögtön tovább fejtik az olvasottakat, hallottakat.

A walesi hercegné helyzetét az sem segítette, hogy a London Clinic kórházban, ahol műtötték, megpróbáltak hozzáférni az egészségügyi adataihoz. A kórházban emiatt eljárás indult és elő is kerítették azokat, akik megpróbálták kiszivárogtatni Katalin adatait. A múlt hét őrületét viszont a CNN egyik YouTube-csatornája kezdte, amin élőben várták, hogy a BBC közölje a brit királyi család „nagyon fontos” bejelentését, mely végül napokig nem történt meg. Azt viszont nem tudni, hogy a CNN-nek voltak-e előzetes információi Katalin rákos megbetegedéséről, vagy ők is a teóriák és az álhírek kiismerhetetlen útját követték.