Orbán Viktor miniszterelnök szerint az az uniós migrációs és menekültügyi csomag legfontosabb kérdése, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig. Éppen ezért, amíg erre a kérdésre nincs válasz, addig nem működik semmilyen migrációval kapcsolatos uniós rendelkezés sem.

Silhouette of people crossing land on sunset, refugees
Fotó: Jasmin Merdan

Orbán Viktor nem egyedül beszélt a migránsok kérdéséről

A magyar kormányfő Mateusz Morawiecki korábbi lengyel miniszterelnökkel és Fabrice Leggerivel, az EU határvédelmi ügynöksége, a Frontex korábbi vezetőjével, a francia jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) párt listavezetőjével az Európai Parlamentben tartott nyilvános beszélgetést, ahol kijelentette, hogy 

akármilyen ötletek látnak is napvilágot az uniós migrációs és menekültügyi csomaggal kapcsolatban, a menekültügyi eljárás ideje alatti uniós tartózkodás kérdését meg kell válaszolni. Ugyanis ha ez nem teljesül, minden más megoldatlan marad.

„Ha nem vagyunk elég bátrak ahhoz, hogy kimondjuk: mindenkinek a határokon kívül kell maradnia mindaddig, amíg ügyükben döntés nem születik, bármilyen más határozatot is hozunk, az nem fog működni” – ismertette a magyar álláspontot Orbán Viktor.