Közélet

Oroszország megállíthatatlanul tör előre, újabb településeket foglalt el

Újabb ukrán települést foglalt el Oroszország Donyeckben. Az ukrán hadsereg egyelőre nem képes feltartóztatni az inváziós erők előrenyomulását. Egy orosz hadijelentés szerint az elmúlt napon 15 ellentámadást vertek vissza, többségében Avgyijivka közelében. Oroszország kihasználja, hogy az amerikai fegyverek még nem értek el az ukrán frontra.

Elfoglalta az orosz hadsereg a donyecki régióban lévő Szemenivka községet – közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Oroszország feltartóztathatatlanul nyomul előre.

Ukrainian infantry soldiers of the 23rd Mechanized Brigade wait to head toward the frontline in the Avdiivka direction, in the Donetsk region, on April 3, 2024, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Roman PILIPEY / AFP)
Oroszország
Oroszország megállíthatatlanul tör előre, újabb településeket foglalt el / Fotó: AFP

A hadijelentés szerint az orosz hadseregnek három frontszakaszon sikerült előretörnie, miközben 15 ukrán ellenrohamot vert vissza, közülük tízet Avgyijivka körzetében.

A Moszkvában közölt összesítésből az olvasható ki, hogy az ukrán hadseregnek csaknem ezer embere esett el vagy sebesült meg súlyosan.

Stoltenberg Kijevben: a hosszú távon elkötelezte magát Ukrajna irányába

Jens Stoltenberg szerint Ukrajna már azon az úton jár, amely visszafordíthatatlanul vezet a NATO-tagsághoz.

A minisztérium az elmúlt nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett egy drónösszeszerelő műhelyt, három harckocsit, hat páncélozott harcjárművet, két amerikai M777-es és egy M198-as vontatott tarackot, egy Uragan-rakétát, egy amerikai JDAM irányított légibombát, valamint 22 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek hétfőn ukrán tüzérségi és dróntámadást.

 

Donyeck ukrajna háború
Kapcsolódó cikkek