Közélet

Stoltenberg Kijevben: a NATO hosszú távon elkötelezte magát Ukrajna irányába

Jens Stoltenberg szerint Ukrajna már azon az úton jár, amely visszafordíthatatlanul vezet a NATO-tagsághoz.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár váratlanul Kijevbe érkezett hétfőn, ahol a tervek szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tart majd sajtótájékoztatót – közölte Farah Dakhlallah, az észak-atlanti szövetség szóvivője a The Kyiv Independent szerint.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg
Fotó: AFP

Az X-en közzétett bejegyzésében Stoltenberg arról írt, hogy 

a helyzet nehéz, de még nem túl késő, hogy Ukrajna felülkerekedjen a háborúban, és a további támogatások is úton vannak

Továbbá arról is írt, hogy a NATO hosszú távon is elkötelezte magát, és visszafordíthatatlanul ráállítja Ukrajnát arra a pályára, mely a szervezetben való tagsághoz vezet.

A Nyugat megszegte ígéreteit, de ez változni fog Stoltenberg szerint

Stoltenberg a tervek szerint az ukrán parlament, a rada előtt is beszédet mond majd az orosz invázió óta harmadik látogatása során. A NATO-főtitkár ugyanakkor azt is elismerte, hogy a szövetség nem tartotta be az ukránoknak tett ígéreteit, így az Egyesült Államok támogatása hat hónapot csúszott, míg az nem tudott annyi lőszert szállítani, mint amennyit ígért.

Azonban mindez most meg fog változni Stoltenberg szerint. Ezt bizonyítja az amerikai segélycsomag elfogadása, vagy épp a Rishi Sunak által ígért, rekordmértékű támogatás, és a németek által felajánlott Patriot légvédelmi rendszer is.

 

Volodimir Zelenszkij Jens Stoletnberg háború Ukrajna NATO
Kapcsolódó cikkek