Az bővítése és nyitott belső határai mellett foglalt állást Natasa Pirc Musar szlovén, Sulyok Tamás magyar, Alexander Van der Bellen osztrák, Sergio Mattarella olasz és Zoran Milanovic horvát államfő a szlovéniai Brdo pri Kranjuban tartott hétfői találkozójukon.

SULYOK TamásBudapest, 2023. május 25.
Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke beszéde elmondása előtt a Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási Bizottság fennállásának 10. évfordulójára rendezett ünnepségen az Országház Főrendházi üléstermében 2023. május 25-én.
MTI/Koszticsák SzilárdBudapest, 2023. május 25.Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke beszéde elmondása előtt a Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási Bizottság fennállásának 10. évfordulójára rendezett ünnepségen az Országház Főrendházi üléstermében 2023. május 25-én.MTI/Koszticsák Szilárd
Sulyok Tamás négy közép- és dél-európai ország államfőjével találkozott / Fotó: Koszticsák Szilárd

A szlovén elnök az ország uniós tagságának 20. évfordulója alkalmából látta vendégül a szomszédos országok elnökeit egy informális találkozón. A tanácskozást követő közös sajtótájékoztatón Musar kiemelte: 

Szlovénia minden szomszédjával kiváló kapcsolatokat ápol, amit egyebek között a tavalyi árvizek után tőlük kapott segítség is bizonyított.

A szlovén elnök szerint az uniós tagság országa számára számos előnyt és alapvető szabadságot adott, amelyeket az EU legfőbb értékének nevezett.

Mint hozzátette: határozottan támogatja a schengeni szabályok teljes körű alkalmazását. „Nagyon szeretném felhívni valamennyi szomszédos országunk kormányát és a szlovén kormányt is arra, hogy szüntessék meg a határellenőrzéseket” – mondta.

Az ellenőrzés nélküli belső határokat az EU fontos előnyének nevezte, különösen egy olyan térségben, amely szavai szerint „még ismeri a falakat”. Rámutatott az unió bővítésének, különösen a nyugat-balkáni országok csatlakozásának fontosságára, amelyet a találkozón mind az öt elnök támogatott.

EU: bővítési hullám jöhet – a magyar elnökség eltökélt

Ha a magyar elnökségen múlik, Szerbia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Georgia és Moldova is uniós tagország lesz.

Van der Bellen azonban úgy vélte, hogy

a bővítésre a szükséges változtatásokkal is fel kell készülni.

Mattarella a nélkülözhetetlen jövőbeni reformok között említette az uniós döntéshozatali folyamatok megváltoztatását, amelyeknek szerinte gyorsabbá kell válniuk. Ezzel összefüggésben Zoran Milanovic horvát elnök ellenezte a minősített többségi döntéshozatal bevezetését, mondván, hogy egyhangúságra van szükség az unióban.

A Föld világnapjának alkalmából Musar minden elnöknek egy-egy hársfacsemetét ajándékozott.

A szomszéd országok elnökei 2011. június 24. óta először találkoztak Szlovéniában. Akkor Danilo Türk volt a szlovén elnök, aki az ország függetlenségének 20. évfordulója alkalmából látta vendégül őket.

Sulyok Tamás Volodimir Zelenszkijvel egyeztetett – az államfő azt mondta, meg kell állítani a háborút

Az elnökkel folytatott megbeszélésén Sulyok Tamás kijelentette, hogy Magyarország elítéli az orosz agressziót, de a köztársasági elnök felhívta figyelmet a Kárpátalján élő magyar kisebbség szerzett jogai mielőbbi visszaállításának fontosságára is.