Közélet

Tornádók pusztítottak Oklahomában, többen meghaltak

A forgószél nagy pusztítást végzett Texas, Kansas, Missouri, Arkansas államokon is. A tornádó miatt közel 20 ezer háztartás is áram nélkül maradt.

Négyen meghaltak és legalább százan megsebesültek az Egyesült Államok Oklahma államában tomboló tornádók miatt – jelentették a helyi hatóságok vasárnap, miután pénteken Nebraska és Iowa államokban pusztítottak a szélviharok.

tornádó
Az Egyesült Államok középső részén gyakoriak a tornádók / Fotó: Josh Edelson / AFP

Volt, ahol az egész belvárost letarolta a tornádó

Oklahoma több településén is szinte teljesen megsemmisítették az épületeket a tornádók, melyek a leginkább érintett Sulphur városban szinte letarolták a belváros nagy részét. 

Az egyik halálos áldozatot az egyik helyi kocsma romjai között találták meg.

Az állam kormányzója, Kevin Stitt hihetetlen pusztításról beszélt a helyszínen, és azt is elmondta, hogy csak a kisvárosban 30 ember sérült meg, az állam teljes területén pedig mintegy 100 embert kellett sérülések miatt ellátni, amelyeket a visszahulló törmelékek, vagy összedőlő épületek okoztak. 

A forgószél miatt ketten meghaltak Holdenville városában, ahol tucatnyi házat döntött romba a tornádó. A negyedik áldozatot egy autópálya közelében találták, de a halál körülményeiről többet nem árultak el.

Másutt is tombolt a vihar

A vihar nemcsak forgószelet, de heves esőket is hozott, amik további károkat okoztak és mintegy 20 ezer háztartás áram nélkül maradt. A vihar heves esőkkel vonult végig szombaton és vasárnap nemcsak Oklahomán, de Texas, Kansas, Missouri, Arkansas államokon is.

A viharok pénteken Nebraskába és Iowában is jelentős pusztítást okoztak. 

Omaha közelében több lakóház semmisült meg és egy üzemépület is összedőlt részben, miközben ott 70 ember tartózkodott. 

Az illetékesek csodával határos szerencsének mondták, hogy senki nem halt meg, és csak három embert kellett ellátni sérülésekkel.

Nebraska és Iowa kormányzója is államának a katasztrófa sújtotta területére látogatott, és mindketten bejelentették, hogy a károk felszámolásához és az újjáépítéshez a szövetségi kormány segítségét kérik.

A meteorológusok szerint a Nebraskában kialakult legerősebb tornádó helyenként 250 kilométeres óránkénti sebességet meghaladó széllökésekkel haladt.

 

Egyesült Államok Oklahma tornádó pusztítás
Kapcsolódó cikkek