Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök kijelentette, hogy többnapos gondolkodás után nem távozik posztjáról. Sanchez a múlt héten lemondta megbeszéléseit és találkozóit a feleségével szembeni korrupciós vádak miatt.

Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök, spanish prime minister
Váratlan fordulat: mégsem mond le a spanyol miniszterelnök / Fotó: AFP

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy a feleségét, Begona Gomezt ért vádak ellenére továbbra is betölti szerepét. A hír öt nap hallgatás után érkezett, amikor is egy spanyol bíróság kimondta, hogy korrupció és egyéb vádak miatt nyomoz a felesége ellen. 

Úgy döntöttem, hogy még nagyobb erővel folytatom a spanyol kormány élén végzett munkámat

– mondta Sánchez. A miniszterelnök szerint az ellene és felesége ellen indított kampányt komolyan kell venni, de számára nem ez a legfontosabb – írja a DW News.

A spanyol miniszterelnök korábban azt mondta, hétfőig átgondolja, hogy lemond-e posztjáról, miután bíróság vizsgálja felesége érintettségét egy korrupciós ügyben. Mint írta, a Manos Limpios (Tiszta kezek) nevű „szélsőjobboldali szervezet” bejelentése nyomán indított előzetes eljárást feleségével, 

Begona Gómezzel szemben egy madridi bíróság, befolyással, üzérkedés és üzleti korrupció gyanúját vizsgálva.

Sánchezt novemberben választották meg újból miniszterelnöknek a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) élén. Pedro Sánchezt nyolc parlamenti párt képviselői választották miniszterelnökké, köztük két katalán függetlenségi formáció, a Katalán Köztársasági Baloldal és az Együtt Katalóniáért, amely a katalán szeparatistáknak amnesztiát biztosító jogszabályt szabta támogatásának feltételéül.