A spanyol parlament újraválasztotta miniszterelnökké Pedro Sánchezt, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkárát csütörtökön Madridban.

Spain's minority left-wing coalition government secures a vote of confidence from parliament
Fotó: Anadolu via AFP

A jelöltet a 350 fős törvényhozásban 179 képviselő támogatta, 171-en ellene szavaztak. Megválasztásához abszolút többségre, legalább 176 voksra volt szüksége. Pedro Sáncheznek beiktatásán esküt kell tennie az alkotmányra VI. Fülöp király jelenlétében, majd várhatóan megnevezi kormányának tagjait.

A PSOE október végén koalíciós megállapodást kötött a több baloldali pártot tömörítő Sumar formációval. Pedro Sánchezt nyolc parlamenti párt képviselői választották miniszterelnökké, köztük két katalán függetlenségi formáció, a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) és az Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya), amely a katalán szeparatistáknak amnesztiát biztosító jogszabályt szabta támogatásának feltételéül.

Spain's minority left-wing coalition government secures a vote of confidence from parliament
A miniszterelnök megköszönte a képviselők támogatását.
Fotó: Anadolu via AFP

A törvényjavaslatot, amely megszüntetné a büntetőjogi, közigazgatási és számviteli felelősségét azoknak, akik közreműködtek a katalán függetlenségi törekvések előmozdításában a 2012 és 2023 közötti időszakban, hétfőn terjesztette be a szocialista párt a parlamentnek. Az amnesztia ellen csaknem két hete zajlanak folyamatos tüntetések a PSOE madridi székházánál. Szerda este mintegy kétezren tiltakoztak, és többen ismét összetűzésbe kerültek a hatóságokkal. Tizennégy tüntetőt előállítottak, kilenc embert pedig a mentősöknek kellett ellátniuk, köztük egy rendőrt is.

A tüntetések miatt a miniszterelnök-választást megerősített biztonsági intézkedések közepette tartották meg, a rendőrség már napokkal korábban kordont vont a parlament alsóházának épülete köré.

A csütörtöki ülésnap kezdete előtt egy csoport több szocialista képviselőt inzultált, akik a biztonsági zónán kívül reggeliztek egy vendéglátóhelyen. A rendőröknek kellett elkísérniük őket a parlament épületéhez, de az egyik politikust így is eltalálták egy tojással.

A spanyol kormány ügyvivőként működik az új kabinet beiktatásáig

Az ügyvivő kormány feladata a napi ügyek kezelésére korlátozódik. Az új törvényhozás várhatóan augusztus 17-én tartja alakuló ülését.

A miniszterelnök-választáson nemmel szavazó jobboldali ellenzéki pártok a parlamenti vitában élesen bírálták az amnesztiatörvényt, amelyet alkotmányellenesnek tartanak. Az amnesztiatörvény, miután az alsó- és a felsőház is megtárgyalja és szavaz róla, várhatóan tavasszal léphet hatályba.