Közélet

Alig várja már Hszi érkezését Orbán Viktor

A magyar miniszterelnök betekintést engedett a lázas készülődés részleteibe. Nem meglepő, hiszen óriási megtiszteltetés, hogy a koronavírus-járvány utáni első európai útján Hszi hazánkat is felkeresi.

Hamarosan Magyarországra érkezik a koronavírust követő első európai útján Hszi Csin-ping kínai elnök, aki Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyal majd. A magyar kormányfő szerda este a Facebook-oldalán osztott meg videót a kínai államfő fogadásának előkészületeiről.

(231017) -- BEIJING, Oct. 17, 2023 (Xinhua) -- Chinese President Xi Jinping meets with Hungarian Prime Minister Viktor Orban at the Great Hall of the People in Beijing, capital of China, Oct. 17, 2023. Viktor Orban is in Beijing to attend the third Belt and Road Forum for International Cooperation. (Xinhua/Rao Aimin) (Photo by Rao Aimin / XINHUA / Xinhua via AFP) Hszi
Orbán Viktor és Hszi Csin-ping a legutóbbi találkozójukon, Pekingben / Fotó: AFP

A lázas készülődés nem meglepő, hiszen utoljára húsz éve járt kínai elnök Magyarországon, és az is jelzi, hogy mekkora megtiszteltetés Hszi budapesti látogatása, hogy Németország például nem tudta elérni, hogy a kínai államfő Berlint is felkeresse európai körútján.

A látogatás során várhatóan több megállapodás is születhet Magyarország és Kína között, így érthető, hogy a kormányzat azon dolgozik, minden zökkenőmentesen alakuljon a viziten. 

Orbán Viktor utoljára tavaly októberben az Egy út, egy övezet 10. évfordulóját is ünneplő fórumon találkozott Hszivel Kínában.

A magyar főváros lakóinak a látogatás miatt azonban érdemes résen lenniük, ugyanis többfelé várhatók lezárások.

 

 

Hszi Csin-ping Magyarország Orbán
Kapcsolódó cikkek