Közélet

Az izraeli háború 216. napja – Izrael reagált Biden fegyverszállítást megtagadó nyilatkozatára

Izrael hetek óta készül a Rafah elleni hadműveletre. Washington biztosítékot akar szövetségesétől, hogy a civilek biztonsága garantált. Biden most meg is fenyegette Izraelt, amely nem maradt adós a válasszal.

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Joe Biden szerdán először figyelmeztette nyilvánosan Izraelt, hogy az Egyesült Államok leállítja fegyverszállításait, ha az izraeli erők nagyobb léptékű támadást hajtanak végre Rafah városa ellen.

Smoke billows from Israeli strikes on eastern Rafah in the southern Gaza Strip on May 7, 2024, amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian Hamas movement. (Photo by AFP)
izraeli háború, Rafah, Biden
Joe Biden nem küld fegyvert Izraelnek, ha megtámadja Rafahot / Fotó: AFP

Világossá tettem, hogy ha bevonulnak Rafahba, az Egyesült Államok a továbbiakban nem szállít olyan fegyvereket, amelyeket a történelem során Rafah és az ezzel a problémával küzdő városok ellen alkalmaztak

– mondta Biden a CNN amerikai hírcsatornának adott interjújában. Az amerikai elnök elismerte, hogy Izrael amerikai fegyvereket használt civilek megölésére a hét hónapja, a Hamász ellen indított hadjárata során. A gázai egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint már több mint 34 800 ember halt meg az övezetben, a sebesültek száma pedig ennek több mint kétszerese.

Az amerikai védelmi miniszter szerdán megerősítette, hogy az Egyesült Államok a Rafah elleni lehetséges támadás miatt felfüggesztette bizonyos bombák szállítását Izraelnek.

Civilek haltak meg Gázában ezek miatt a bombák miatt

– mondta az interjúban az elnök. Joe Biden ezzel együtt világossá tette, hogy védelmi célú fegyverekkel továbbra is ellátják Izraelt, többek között a Vaskupola légvédelmi rendszerhez.

„Továbbra is garantáljuk Izrael biztonságát a Vaskupola révén, és támogatjuk képességeit, hogy reagáljon az olyan támadásokra, amilyenek a közelmúltban is érték a Közel-Keletről. De nem szállítunk tüzérségi lőszert” – utalt Biden a Rafah ellen tervezett támadásra.

Washington bejelentése kapcsán Izrael is megszólalt. 

Az ország ENSZ-nagykövete, Gilad Erdan csütörtökön elítélte az Egyesült Államok azon döntését, hogy szünetelteti a fegyverszállításokat Izraelnek. 

A politikus szerint ez a lépés jelentősen rontja az ország képességét a Hamász terrorszervezet legyőzésére és hatalmának semlegesítésére – írta meg a The Jerusalem Post.

Izrael a héten korlátozott katonai műveletet kezdett Rafahnál, ahol csaknem másfél millió palesztin keresett menedéket az övezet többi részén dúló háború elől. Biden azt mondta, hogy nem tekinti Izrael jelenlegi műveleteit teljes körű inváziónak, mert nem lakossági központokra mértek csapást. Az Egyesült Államok korábban többször világossá tette, hogy hiteles forgatókönyvet vár Izraeltől, hogy hogyan tervezi megóvni a civileket, ha megtámadja az egyiptomi határ mentén fekvő palesztin nagyvárost.

 

Joe Biden izraeli háború Rafah Egyesült Államok invázió
Kapcsolódó cikkek