A Magyar Posta Zrt. tavalyi árbevétele 246 milliárd forint volt. A társaság 445 millió levelet kézbesített, 29 millió csomagot kezelt, rajta keresztül 138,6 millió csekket fizettek be 1800 milliárd forint értékben. Üzembe helyezte az 550. csomagautomatáját, és megteremtette nemzetközi terjeszkedése alapjait – ismertette újságírók előtt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

Budapest,,Hungary,-,2,September,2022:,Logo,Of,Hungarian,Post
Versenyképessé kell válni az önfenntartó működéshez / Fotó: Shutterstock

 

Bármi történik, a postának el kell látnia a feladatát  

A miniszter jelezte, hogy a 157 éves posta kiemelkedő fontosságú, több mint húszezer alkalmazottja van. A társaság „zöld”, közfeladatot lát el és kapcsolatot tart az állampolgárokkal. Kritikus infrastruktúráról van szó, azaz bárki bármit csinál, bármi történik, a posta „lesz”, a postának el kell látnia a feladatát, mindenkit el kell érnie.

„Olyan stratégiát írtam elő a társaság számára, amely előírja, hogy javítania kell a működése hatékonyságát, ez elsősorban a hálózatára és a létszámára vonatkozott. 2022-ben 354 olyan postát zártunk be, amelyek nem voltak kellően kihasználva, de 2231 állandó postai kiszolgálóhely továbbra is működik. A társaságnak ezenfelül 561 postapartneri szolgáltatóhelye van.” 

A létszáma 23 919 főről 21 592-re csökkent, a különbség közel 2300 fő

– közölte Nagy Márton, majd felsorolta az államnak a Magyar Postával szembeni, részben új tulajdonosi elvárásait:

  • Mivel kritikus infrastruktúrától van szó, a postának valamilyen módon minden magyar állampolgárt el kell érnie.
  • Szolgáltatásaihoz hozzá kell férni a kistelepüléseken is.
  • Minden címzetthez el kell juttatnia a csomagküldeményt is.  
  • Segítenie kell a legkisebb településeken élők mindennapjait egyéb, például pénzügyi és értékpapír-szolgáltatásokkal.
  • Képes legyen kizárólag önfinanszírozóan működni, például az üzleti tevékenységéből származó nyereségre alapozott keresztfinanszírozással. 
  • Legyen elkötelezett a magyar klímapolitikai célok elérésében, ez elsősorban az elektromos járművek használatát jelenti.
  • Építsen ki 21. századi, ügyfélközpontú, digitális szolgáltatást.

Az említett önfinanszírozás kapcsán Balczó Barnabás, a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatója a Világgazdaságnak elmondta, hogy a társaság idei eredménye várhatóan kétmilliárd forint körül alakul, a középtávon tervezett önfinanszírozás pedig nagyjából öt évet jelent. Ehhez versenyképessé kell válniuk a piaci szolgáltatásainak, főképp a csomaglogisztikai szolgáltatások fejlesztésétől, a Smart by MPL fulfillment (raktározásra, logisztikára is kiterjedő) szolgáltatástól és a digitális csatornák fejlesztésétől várható jelentős eredmény. 

Jövőre már ezer csomagautomatája is lehet a társaságnak

Az elnök-vezérigazgató a rendezvényen ismertette, hol tart a posta a miniszter által felsorolt feladatok teljesítésében, illetve, hogy e célok elérése érdekében milyen tervei vannak. (Ezekről nemrég részletesen nyilatkozott a Világgazdaságnak.) 

  • Az idén a társaság megjelenik Horvátországban, később más déli országokban is megveti a lábát. (Bulgáriában, Szerbiában, Szlovéniában és Észak-Macedóniában.)
  • A posta az egyetlen olyan hazai szolgáltató, amelynél papíralapon hozzáférhető állampapír.
  • Az összes harmadát készpénzben juttatja el a nyugdíjasokhoz a társaság.
  • Az idén 700 csomagautomatája lesz, jövőre el szeretné érni az ezret.  
  • A kistelepüléseken a megmaradt postai szolgáltatást a partnereivel folytatja. Új üzleti ajánlatai révén 332 új típusú postapartneri megállapodást kötött, ebből egyedül az idén közel száz született meg. További 400 partnerséget szeretne kötni.
  • Az ország bármely pontjára bármilyen (akár amorf, például gumiabroncs, virág) csomagot ki kell szállítani. E kötelezettségét lehetőségnek fogja fel, részben már felkészült rá.
  • Január 1-jétől költségmentesen havi két alkalommal felvehető 150 ezer forint. Azért csak akkortól, mert a szükséges felkészülés, szerződéskötések időigényesek.
  • Tovább erősíti pénzügyi szolgáltatásait, ennek érdekében erősíti banki kapcsolatait.
  • A következő időszakban 20 postalottózója lesz, a nyíregyházit már átadta.
  • Több mint 20 éve értékesít ügynökként biztosítási termékeket, ezt folytatja.    
  • Középtávon el kívánja érni, hogy 100 százalékban saját forrásból működjön.
  • Jelenleg 788 postáról indulnak a kézbesítői (tehát nem az összesről), de mind a 4,5 millió lakcímet eléri.
  • Tart a központi depó fejlesztése, amelyben egy óránként 30 ezer csomag feldolgozására alkalmas berendezést telepítenek.

Balczó Barnabás ismertette továbbá, hogy a társaság csaknem 1166 milliárd forint összegben értékesített állampapírt, idén pedig 7,8 millió választópolgár értesítőit kézbesíti. Az elnök-vezérigazgató sikeresnek ítélte a nyugati minták alapján bevezetett, említett partnerségi programot. A társaság erősítené portfóliójában a biztosítások, a szerencsejáték- és más közvetített termékek értékesítését. A korszerűsítésekkel tavaly 8,5 százalékkal, vagyis csaknem 5 ezer tonnával, az utóbbi 5 évben 10 ezer tonnával csökkentették a szén-dioxid-kibocsátást, és jövőre már csak megújuló energiát használó automatákat telepítenek.