Norvégiában ragadt az egykori KGB-ügynök orosz oligarcha, Vlagyimir Strzalkowski luxusjachtja, mert a helyiek megtagadták, hogy utántöltsék üzemanyaggal. A 68 méteres hajó, a Ragnar jelenleg is Narvikban vesztegel. 

A helyiek azt mondták az üzemanyagért kuncsorgó személyzetnek, hogy tőlük egy cseppet sem kapnak, ha ki akarnak hajózni, akkor evezzenek, vagy pedig bontsanak vitorlát.

A luxusjacht kapitánya egyébként brit, korábban a brit haditengerészetnél szolgált és a Guardian című lap cikke szerint borzasztóan felháborodott a norvégok elutasításán, diszkriminációval vádolta meg őket. Rob Lankester kapitány szerint a 15 fős személyzet egyetlen tagja sem orosz, így a tulajdonos miatt most inkább őket büntetik, akihez egyébként semmi közük azon kívül, hogy alkalmazza őket. 

A Ragnar egyébként hivatalosan Máltán van bejegyezve, máltai zászló alatt is hajózik. 

Lankester a lapnak elmondta, ők csak haza akarnak jutni és szerinte a norvégok kettős mércét alkalmaznak. Míg ugyanis a Ragnar vesztegel, addig az orosz halászhajók vígan vásárolhatnak üzemanyagot a norvég kikötőkben. Ezek a halászok ugyanis nélkülözhetetlenek a norvég gazdaság számára. Csak 2021-ben 150 millió dollárnyi halat adott el Oroszország Norvégiának. 

Fotó: Sputnik via AFP

Vlagyimir Strzalkowski egyébként valóban szoros kapcsolatot ápol Vlagyimir Putyin elnökkel. Az egykori KGB-tiszt a nikkelbányászaton szedte meg magát. Azután volt helyettes gazdasági miniszter, jelenleg pedig a Dinamo Moszkva focicsapat elnökségi tagja.