Nemzetközi gazdaság

Az orosz-ukrán háború 799. napja – Az USA állítja: az oroszok vegyi fegyvert vetettek be az ukránok ellen

Ha igaz, amit az Egyesült Államok állít, akkor az oroszok olyan vegyi fegyvert használhattak az ukrán fronton, amit a nácik is az első világháborúban.

Oroszország megsértette a nemzetközi Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény (CWC) rendelkezéseit – ezt állítja az amerikai külügyminisztérium.

In this pool photograph distributed by Russian state owned agency Sputnik, Russia's President Vladimir Putin (C), Russian Defence Minister Sergei Shoigu (R) and Deputy Minister of Defense of the Russian Federation Timur Ivanov (L) visit the military Patriot Park in Kubinka, outside Moscow, on September 19, 2018. Russian law enforcement have detained Deputy Defence Minister Timur Ivanov on suspicion of taking bribes, Russia's Investigative Committee said on April 23, 2024. (Photo by Alexey NIKOLSKIY / POOL / AFP) / ** Editor's note : this image is distributed by Russian state owned agency Sputnik ** korrupció
Az USA állítja: az oroszok vegyi fegyvert vetettek be az ukránok ellen / Fotó: AFP

A tárca erről szerdán tett közzé közleményt, amelyben azt írta, hogy Oroszország

klórpikrint vetett be ukrán csapatok ellen,

illetve tömegoszlató vegyületeket alkalmazott harcászati célokra. Az amerikai külügy szerint az ilyen vegyületek használata nem elszigetelt eset, és feltehetően az orosz erők azon törekvése hajtja, hogy az ukrán csapatokat kimozdítsák állásaikból, és taktikai előnyöket érjenek el a csatatéren. 

Oroszország eddig nem reagált a vádakra, mindenesetre az amerikai diplomáciai tárca bejelentette, hogy szankciós listára helyez több olyan orosz állami szervezetet, amelyek Washington álláspontja szerint kapcsolatban állnak Moszkva vegyi- , illetve biológiaifegyver-programjával, ideértve egy olyan katonai egységet is, amelyet klórpikrin bevetésével vádolnak.

Milyen vegyi fegyvert használhattak az oroszok?

A klórpikrin a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) tiltólistáján szereplő vegyszer, amelyet első alkalommal 

az első világháborúban vetettek be vegyi fegyverként a német csapatok a szövetségesek ellen. 

Az OPCW hágai székhelyű szervezet, és az 1997-es vegyifegyver-tilalmi egyezmény végrehajtását felügyeli, amely tiltja vegyi anyagok bevetését a fegyveres konfliktusokban.

 

19:53

Macron szembeszállna Oroszországgal, de nukleáris fegyverek nélkül

Európa biztonságának végét jelentené, ha Oroszország győzne az ukrajnai háborúban – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök. Macron ezen a ponton már nem feltételezné senki, hogy Oroszország megállna Ukrajna elfoglalása után. A francia államfő továbbá is kiáll amellett, hogy nyugati szárazföldi alakulatok kell Ukrajnába küldeni.

12:57

Az ukránok a krími híd megtámadására készülhetnek

Szerhij Kiszlitsa, Ukrajna állandó ENSZ-képviselője is utalt az X-en az előkészítés alatt álló krími híd elleni közelgő támadásra, számolt be róla a ria.ru. Korábban Linas Linkevicius, Litvánia svédországi nagykövete (a litván külügyminisztérium korábbi vezetője) az X-en tett közzé egy bejegyzést, amelyben a krími híd elleni közelgő támadásra utalt.

12:38

Oroszországban már a Wikipédia is csak állami lehet

Oroszország egy állami enciklopédiára cserélte le az országban betiltott Wikipédiát, ám az alapját az online kiadvány cenzúrázott változata adja. Így a Ruviki nevet viselő állami enciklopédiában csak a kormány szájízének megfelelő tartalom található.

12:38

Szijjártó Péter: a NATO a vörös vonalak átlépése felé halad – videó

A NATO öles léptekkel halad a korábban közösen felrajzolt vörös vonalak átlépése felé, az észak-atlanti szövetség most már százmilliárd dollárt akar még belepumpálni az ukrajnai háborúba – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.

10:13

Váratlan fordulat: Egyre több orosz disszidens tér haza

Egyre több orosz tér haza azok közül, akik még 2022-ben, az orosz–ukrán háború ellen tiltakozva, vagy épp a mozgósítástól tartva hagyták el az országot. Mindez propagandaszempontból is jól jön Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, de a munkaerőhiánnyal küzdő orosz gazdaságot is segíti.

orosz-ukrán háború usa Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény
Kapcsolódó cikkek